Ce este gripa porcină?

Gripa porcină este o afecţiune respiratorie acută a porcilor, cu contagiozitate ridicată, cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde să fie ridicată, iar mortalitatea scăzută (1-4%).

1968 afișări
Imaginea articolului Ce este gripa porcină?

Ce este gripa porcină? (Imagine: Mediafax Foto)

Virusul se transmite în rândul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect şi de la purtători asimptomatici. Epizootii în rândul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenţă crescută în perioada de toamnă şi iarnă în zonele temperate. Multe ţări vaccinează de rutină populaţiile porcine pentru a preveni boala.

Virusurile gripei porcine aparţin de obicei subtipului H1N1, dar există şi alte subtipuri circulante la porci (de exemplu H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare şi cu virusurile gripei sezoniere umane. Iniţial se credea că virusul gripei porcine H3N2 a fost introdus în populaţia porcina de către om.

Uneori porcii se pot infecta cu mai mult de un virus la un moment dat, ceea ce permite genelor acestor virusuri să se combine. Astfel poate rezulta un virus care conţine gene de la mai multe surse, numit virus "reasortant".

Deşi virusurile gripei porcine afectează de obicei porcii, pot depăşi uneori bariera speciei şi cauza boală la oameni.

Cum se infectează oamenii cu gripa porcină?

La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totuşi, pentru unele cazuri lipseşte istoricul de contact cu porci sau deplasarea în arii în care au fost localizaţi porci.

Transmiterea de la om la om a survenit în câteva situaţii, dar a fost limitată la contacţi apropiati sau grupuri restrânse de oameni.

Este sigur să mâncăm carne sau produse din carne de porc?

Da. Nu există evidenţe ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe bază de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 700C.

Care sunt simptomele gripei porcine?

Simptomele infecţiei cu gripa porcină la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere şi includ febra, oboseala, inapetenţa, tuse, durere în gât.

Unele persoane infectate cu gripa porcină au prezentat stări de vomă şi diaree.

Care este riscul pandemic al gripei porcine?

Majoritatea persoanelor, în special cele care nu au contact cu porci în mod obişnuit, nu au imunitate împotriva virusului gripei porcine, care ar putea preveni infecţia. Dacă virusul gripei porcine s-ar transmite de la om la om, ar declanşa pandemia.

Este dificil de prevăzut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus: aceasta depinde de virulenţa virusului, existenţa imunităţii populaţiei, protecţia dată de anticorpii dezvoltaţi în urma gripei sezoniere şi alţi factori ce ţin de gazdă.

Ce măsuri de igienă sunt recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripa porcină?

  • acoperiţi gura şi nasul cu o batistă atunci când tuşiţi sau strănutaţi şi aruncaţi batista la gunoi după utilizare;
  • spălaţi frecvent mâinile cu apă şi sapun, în special după ce strănutaţi sau tuşiţi; soluţiile pe bază de alcool pentru spălarea mâinilor pot fi utile;
  • evitaţi atingerea ochilor, nasului şi gurii deoarece virusul se poate răspândi pe această cale;
  • încercaţi să evitaţi contactul strâns cu persoane bolnave;
  • dacă va îmbolnăviţi de gripă, staţi acasă şi nu mergeţi la serviciu sau şcoală, limitând astfel contactul cu alte persoane bolnave

Există vaccin care să protejeze împotriva gripei porcine la om?

Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează să achiziţioneze, în regim de urgenţă, un milion de doze de vaccin pandemic pentru intervenţia în focarele din Iaşi şi Bucureşti, acestea urmând să fie utilizate pentru imunizarea elevilor din şcoli şi licee, informa, joi, instituţia.

Ministerul a aprecizat, apoi, că a renunţat la achiziţionarea a un milion de doze de vaccin de la producători externi pentru că ar ajunge în România în primul trimestru din 2010, iar autorităţile ar fi avut nevoie de ele acum pentru imunizare, până la realizarea produsului autohton, a anunţat, luni, Adrian Streinu Cercel, după ce iniţial declarase că Ministerul Sănătăţii a trimis, vineri, cereri la patru producători agreaţi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) pentru un milion de doze de vaccin AH1N1.

Sursa: Ministerul Sănătăţii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici