Ce se întâmplă cu psihicul oamenilor după o perioadă lungă de izolare. Psiholog: Avem persoane care ne sună, mă înţeapă inima, îmi amorţeşte o mână, fac infarct sau ce se întâmplă

  • Starea de urgenţă s-a prelungit şi vom sta mai mult în izolare
  • Nu te panica. Încearcă să diversifici activităţile: Citeşte, meditează, fă sport
  • Psihologul Yolanda Creţulescu îţi spune că e normal ca anxietatea să doară
  • Nu uita că la capătul liniei tel verde antidepresie va fi mereu cineva dispus să te ajute
438 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă cu psihicul oamenilor după o perioadă lungă de izolare. Psiholog: Avem persoane care ne sună, mă înţeapă inima, îmi amorţeşte o mână, fac infarct sau ce se întâmplă

Foto: Profimedia

Cu toţii resimţim disconfortul izolării. Starea de urgenţă s-a prelungit şi presiunea poate deveni şi mai mare. Dar trebuie să avem grijă de sănătatea noastră psihică şi să nu clacăm.

- Cum faceţi faţă statului prea mult în casă, stresului?

- Greu, dar cu răbdare şi înţelegere. Hai să zic că ne-am obişnuit, ne-am adaptat.

Au apărut deja mecanisme disfuncţionale, somatizări, tulburări de somn, tulburări alimentare, dureri în corp, avem oameni care ne sună, mă înţeapă inima, îmi amorţeşte o mână, fac infarct sau ce se întâmplă”, spune Yolanda Creţescu, psiholog, fondator hub Tel Verde.

Stai liniştit, sunt reacţii normale. Anxietatea are şi această componentă fizică, ne informează psihologul Yolanda Creţescu. Ce poţi face? Să diversifici activităţile.

Să alternăm lucrurile care sunt cu intensitate fizică cu cele care sunt cu intensitate intelectuală, să ne dăm voie să avem şi socializare care nu e e neapărat fizică. Deja copiii îşi dac party-uri pe diverse canale pe online, au apărut programele de sport, deci cumva, cumva, încă mai avem resurs. Sunt persoane care oarecum au găsit beneficiile acestei perioade, vorbim de planeta s-a oprit, n-o mai poluăm, ne-am reechilibrat, ne-am reîntors la lucrurile simple”, adaugă Yolanda Creţescu, psiholog, fondator hub Tel Verde.

Nu eşti singurul în situaţia de a te adapta.

Psihologul Yolanda Creţulescu spune că apelurile la Tel Verde antidepresie s-au personalizat. Cele mai multe probleme apar în rândul vârstnicilor, al celor ce au intrat în şomaj tehnic sau au rămas fără loc de muncă. Dar şi tinerii care simt că viitorul lor a devenit incert.

Încearcă, totuşi, să te menţii echilibrat. Oricând, la capătul liniei tel verde, va fi o persoană dispusă să te asculte şi să te ajute.

Va exista o perioadă în care va fi reculul acestor evenimente, dar să avem încredere că o vom parcurge, că ieşim sănătoşi din ea şi că găsim şi concluzia acestei perioade”, precizează Yolanda Creţulescu, psiholog.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici