Ce spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre noul medicament-minune împotriva COVID-19

  • Dexametazona începe să fie utilizată pentru a trata pacienţii cronici cu COVID-19, după ce a dat rezultate bune la testele iniţiale.
  • OMS felicită cercetătorii din Marea Britanie, care au demonstrat că dexametazona poate salva viaţa pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare gravă.
6880 afișări
Imaginea articolului Ce spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre noul medicament-minune împotriva COVID-19

Ce spune Organizaţia Mondială a Sănătăţi despre noul medicament-minune împotriva COVID-19

Dexametazona începe să fie utilizată pentru a trata pacienţii cronici cu COVID-19, după ce a dat rezultate bune la testele iniţiale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) apreciază rezultatele testelor clinice realizate în Marea Britanie care arată că dexametazona, un medicament de tip corticosteroid (corticosteroizii sunt secretaţi de zona corticală a glandelor suprarenale fiind derivaţi din colesterol) poate salva viaţa pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare gravă, informează OMS.

Pentru bolnavii ventilaţi mecanic, tratamentul a redus mortalitatea cu o treime, iar pentru cei care primeau oxigen, mortalitatea a fost redusă cu o cincime, conform primelor rezultate ale testelor.  Rezultatele benefice ale administrării dexametazonei au putut fi observate doar la pacienţii grav bolnavi, nu şi la cei cu forme mai uşoare de COVID-19. 

„Este primul tratament care reduce mortalitatea în pacienţii cu COVID-19 care sunt dependenţi de oxigen sau ventilare”, a spus directorul general al OMS,  medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Sunt ştiri extraordinare şi felicit guvernul britanic, Universitatea Oxford şi spitalele dar şi pe pacienţii din Marea Britane care au contribuit la această noutate ştiinţifică ce va salva numeroase vieţi”, a mai spus acesta.
 
Dexametazona este un steroid folosit încă din anii 1960 pentru a reduce inflamaţia în anumite afecţiuni, precum bolile inflamatorii şi diferite tipuri de cancer. A fost inclusă pe lista medicamentelor esenţiale ale OMS în 1977 şi a devenit uşor accesibilă în majoritatea ţărilor. 
 
OMS anunţă că au în pregătire analiza completă a datelor pentru a înţelege cum acţionează dexametazona asupra pacienţilor cu COVID-19.

Guvernul britanic are deja 200.000 de doze de dexametazonă

 
„Acesta este singurul medicament care a arătat până acum reducerea riscurilor decesului şi le reduce semnificativ. Este vorba de un avans major", a declarat Peter Horby, profesor de Boli infecţioase emergente şi Sănătate globală la Universitatea Oxford şi preşedintele Grupului guvernamental britanic de consultanţă privind riscurile virale respiratorii.
 
„Beneficiile sunt clare. Tratamentul durează până la 10 zile şi costă 5 lire (5,58 euro) de pacient. Practic, costul este 35 de lire (39 de euro) pentru a salva o viaţă. Este un medicament disponibil la nivel global", a declarat profesorul Martin Landray, unul dintre coordonatorii echipei de cercetare.
 
Potrivit profesorului, medicamentul ar trebui administrat în spitale, dar oamenii nu ar trebui să îl achiziţioneze pentru acasă. Dexametazona nu pare să ajute persoanele care au forme uşoare de coronavirus şi nu au nevoie de asistenţă pentru respiraţie. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici