Cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului. Când va avea loc

Pe 19 noiembrie, Pământul îşi va arunca umbra asupra Lunii, creând o eclipsă parţială care va dura aproape trei ore şi jumătate.

22674 afișări
Imaginea articolului Cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului. Când va avea loc

Cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului. Când va avea loc

Luna Castor este luna plină a lunii noiembrie, care cade în a 19-a zi a lunii din anul 2021. A fost numită aşa de către americani, deoarece este perioada în care vânătorii încep să întindă capcane pentru animalele apreciate, mai ales pe timp de iarnă, pentru blana lor.

Anul acesta, va fi un eveniment de neratat pentru fanii fenomenelor astrale: 19 noiembrie este cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului. Potrivit estimărilor NASA, acesta va dura în total trei ore, 28 de minute şi 23 de secunde.

Din 2001 până în 2100, nicio altă eclipsă nu va dura atât de mult, în ciuda faptului că NASA a prognozat încă 179 de fenomene lunare, în următoarele opt decenii. După Luna Castor, va trebui să aşteptăm până pe 16 mai 2022, pentru un fenomen asemănător, dar nu la fel de întins ca durată.

Eclipsa de Lună este fenomenul care are loc atunci când Pământul se află între Soare şi Lună, ascunzând lumina stelei şi, prin urmare, aruncând un con de umbră asupra satelitului nostru.

Eclipsa de Lună poate avea loc doar când Luna este plină, dar este mult mai frecventă decât eclipsele de soare. În medie, sunt de la două la 4 pe an.

În realitate, cea din 19 noiembrie este o eclipsă parţială: cele trei corpuri cereşti nu formează aşadar o linie dreaptă exactă, ci sunt uşor aliniate. Nu o vom observa de aici de jos: Pământul, cu umbra sa, va acoperi 97 la sută din suprafaţa lunii.

Dacă vrem în schimb să luăm în considerare eclipsele totale, cea mai lungă a secolului a existat deja: în iulie 2018, fenomenul a durat o oră, 42 de minute şi 56 de secunde.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici