CEDCD: Sute de copii cu dizabilităţi din Capitală au rămas fără stimulentul oferit de Primărie. Datorii derizorii ale părinţilor, între 1 şi 3 lei, au condus la blocarea banilor

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) acuză Primăria Capitalei că a lăsat sute de copii cu dizabilităţi fără stimulentul de 1.000 de lei pe motiv că părinţii acestora figurează cu datorii între 1 şi 3 lei. Stimulentul a fost aprobat de CGMB în urmă cu câteva luni.

751 afișări
Imaginea articolului CEDCD: Sute de copii cu dizabilităţi din Capitală au rămas fără stimulentul oferit de Primărie. Datorii derizorii ale părinţilor, între 1 şi 3 lei, au condus la blocarea banilor

CEDCD: Sute de copii cu dizabilităţi din Capitală au rămas fără stimulentul oferit de Primărie. Datorii derizorii ale părinţilor, între 1 şi 3 lei, au condus la blocarea banilor

"În luna decembrie 2017, stimulentul a fost sistat pentru sute de copii cu dizabilităţi din Capitală, invocându-se o serie de obligaţii fiscale ale părinţilor acestora. Deşi marea majoritate a familiilor de copii cu dizabilităţi din Bucureşti aveau taxele şi impozitele plătite sau erau scutiţi conform legii de acestea, aceştia au aflat cu stupoare că au datorii derizorii ce variază între 1 şi 3 lei, în baza cărora s-a dispus măsura sistării alocaţiei, returnării banilor încasaţi pe lunile septembrie şi octombrie sau chiar poprirea conturilor", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

În acest sens, CEDCD a demarat procedura prealabilă pentru contestarea sistării alocaţiei copiilor cu dizabilităţi şi a condiţionării dreptului copiilor de obligaţiile fiscale ale părinţilor.

Potrivit sursei citate, în urmă cu doar câteva luni, Consiliul General al Municipilului Bucureşti a aprobat o Hotărâre prin care urma să se acorde copiilor cu dizabilităţi din Bucureşti un stimulent de 1.000 lei lunar, măsura fiind destinată integrării sociale a copiilor cu dizabilităţi şi pentru o calitate mai bună a vieţii acestora.

CEDCD menţionează că nu poate fi condiţionat dreptul social al copilului din cauza datoriilor pe care le au părinţii.

"Mai mult, Direcţia Generală de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti a publicat o ”listă a ruşinii” prin care sunt făcute publice datele părinţilor ”datornici”, care nu se ridică la standardele de ”actori ai societăţii democratice, care asigură o dezvoltare comunitară durabilă”. Acesta reprezintă o măsură deopotrivă cinică şi ilegală, care încalcă prevederile legii 677/2001 privind protecţia datelor personale, faţă de care CEDCD a depus o plângere prealabilă la DGAS", reiese din comunicatul ONG-ului.

Organizaţia solicită modificarea HCGMB 292/2017 prin abrogarea articolului referitor la condiţionarea stimulenului acordat minorilor cu dizabilităţi din Bucureşti, de achitarea obligaţiilor fiscale ale părinţilor/reprezentanţilor legali ai minorilor şi încetarea sistării plăţilor către cei 518 copii cu dizabilităţi din Bucureşti.

”Considerăm că este ilegal şi abuziv să pedepseşti un copil pentru comportamentul fiscal al părintelui său, iar cinismul cu care Direcţia de Asistenţă Socială înţelege să arate cu degetul şi să certe părinţii copiilor cu dizabilităţi ca nefiind cetăţeni de bună credinţă reprezintă deopotrivă un abuz. Nu numai pentru că încalcă prevederile legate de protecţia datelor personale, dar şi pentru că trece sub tăcere faptul că obligaţiile într-un stat democratic revin ambelor părţi, iar copiii cu dizabilităţi din Bucureşti şi din România nu au servicii în comunitate, străzi şi clădiri accesibilizate, şcoli incluzive şi nici măcar locuri de joacă în care să fie bineveniţi”, a declarat Mădălina Turza, preşedinte CEDCD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici