Cei care au primit pensii de invaliditate ilegal vor da banii înapoi

Ministrul Muncii, Mihai Şteitan, a declarat, joi, că în România se acordă circa 900.000 de pensii de invaliditate şi se estimează că aproximativ 25% se acordă ilegal.

191 afișări
Imaginea articolului Cei care au primit pensii de invaliditate ilegal vor da banii înapoi

Cei care au primit pensii de invaliditate ilegal vor da banii înapoi

Ministrul a precizat că din 2001 până în 2010 numărul pensionarilor de invaliditate a crescut cu aproape 50% de la aproximativ 600.000 la 900.000.

Potrivit ministrului, există semnale că o parte dintre aceste pensii ar fi fost obţinute ilegal în baza unor plăţi făcute la medic.

Ministrul Muncii a declarat că, în 2009, Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a chemat 9.100 de persoane pentru verificare, 3.500 dintre acestea aveau propunere de pensionare de invaliditate, iar 35% dintre ei au fost respinşi.

Alţi 4.500 au fost reverificaţi şi 42% dintre aceştia au fost depensionaţi în urma verificărilor.

Ministrul a declarat că în următorii trei ani vor fi făcute verificări asupra tuturor dosarelor care sunt suspecte în acest sens urmând să fie crescută capacitatea institutului şi să fie înfiinţate alte patru-cinci centre regionale care să preia din activitatea acestuia.

Şeitan a mai spus că cei în cazul cărora se va constata că au primit pensia de invaliditate ilegal vor fi obligaţi să returneze banii primiţi.

Întrebat ce se va întâmpla cu persoanele care nu vor mai beneficia de pensie de invaliditate, ministrul a declarat că există două soluţii, respectiv să lucreze sau să fie ajutat social.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat că există semnale că o parte dintre cei care au pensii de invaliditate pot fi găsiţi şi pe piaţa forţei de muncă lucrând la negru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici