Video Cei responsabili de violenţe, repatriaţi cu interdicţie de trei ani de a intra în Italia

Primarul Romei, Walter Veltroni, a declarat, vineri seară, la PRO TV, că românii care muncesc cinstit în Italia nu au de ce să se teamă, dar pentru cei responsabili de violenţe va fi luată măsura repatrierii, iar aceştia vor avea interdicţie trei ani de a se reîntoarcere pe teritoriul italian.

4 afișări

"Românii care trăiesc cinstit în Italia nu au de ce să se teamă absolut deloc. Am subliniat întotdeauna faptul că cetăţenii români lucrează, şi lucrează foarte bine în spitalele noastre, în familiile noastre. Există persoane care sunt responsabile de cazuri de violenţă sau care au avut situaţii de arestări - aceştia nu pot rămâne pe teritoriul nostru naţional. Deci, aceste persoane vor fi trimise înapoi în ţară şi vor avea interdicţie de a se reîntoarce pe teritoriul italian timp de trei ani. Cred că asta este ceea ce putem noi face faţă de acest comportament negativ, pentru a putea garanta siguranţa şi a putea face o diferenţă între oamenii care îşi văd de treabă şi oamenii care nu îşi văd de treaba lor", a spus Walter Veltroni la ştirile PRO TV.

Edilul Romei s-a referit şi la decretul-lege privind expulzarea cetăţenilor comunitari adoptat miercuri şi care dă posibilitatea repatrierii celor care "lezează siguranţa publică", exprimându-şi speranţa ca, împreună cu autorităţile române, să poată fi puse în aplicare măsurile luate în cazul acestora.

"A fost adoptat un decret alaltăieri seară (miercuri seară - n.r.), care dă posibilitatea cetăţenilor care au comportamente ce lezează siguranţa publică să fie expatriaţi. […] Sperăm ca împreună cu autorităţile române să repatriem aceşti români, deoarece Italia este o ţară cu o creştere economică care poate garanta ocuparea acestei forţe de muncă", a mai spus Veltroni.

El a adăugat că în ultima perioadă au avut loc "prea multe episoade de violenţă", făcând referire la cele trei persoane ucise la Roma, apreciind, totodată, că există totodată un flux de migraţie excesiv.

"Din păcate au avut loc prea multe episoade de violenţă, au fost trei persoane ucise în oraşul nostru. Există un flux de migraţie excesiv, iar ceea ce s-a întâmplat zilele acestea, adoptarea acestei legi, a fost făcută şi pentru românii care sunt perfect integraţi, dar există şi o cantitate inacceptabilă de cazuri de cetăţeni români neintegraţi", a precizat primarul Romei.

Veltroni a apreciat că miile de persoane care "se revarsă" în fiecare lună în oraşele italiene în speranţa de a găsi un loc de muncă alimentează circuitele de violenţă.

"Ceea ce aşteptăm noi de la autorităţile române este să medieze fluxul migrator dintr-o ţară europeană în altă ţară europeană. Nu poţi trimite mii şi mii de persoane care în fiecare lună se revarsă în oraşe italiene, doar în speranţa de a găsi de muncă. Şi, din păcate, toate aceste persoane alimentează circuitele de violenţă. Deci, ne aşteptăm de la autorităţile romane să ia măsurile necesare să oprească acest flux migrator inacceptabil", a mai spus Veltroni.

Edilul a recunoscut că autorităţile italiene se confruntă şi cu probleme din partea altor comunităţi din Italia, apreciind însă că aceste probleme sunt mult mai mici.

"Da, mai avem probleme şi cu alte comunităţi din Italia, dar mult mai mici. Au existat cazuri de arestări în oraşele noastre, 75 dintre străinii care au fost arestaţi recent sunt români. Trebuie să spunem că, mă repet, este o parte a unei comunităţi care pe de o parte este activă şi lucrează corect, dar există, din păcate, un număr foarte mare de infracţiuni făcute de cetăţenii români", a precizat Veltroni.

El a făcut apel la românii cinstiţi din Italia să ajute autorităţile să îi depisteze pe conaţionalii lor care comit infracţiuni.

"Mesajul meu pentru românii cinstiţi din Italia este de a ne ajuta să-i depistăm pe românii care nu sunt oneşti, dar trebuie să înteleagă românii din România că acest flux migrator trebuie să înceteze. Eu am fost în România, am vorbit cu şeful statului, am vorbit cu şeful Guvernului, cu ministrul de Interne. Alaltăieri (miercuri - n.r.), preşedintele Prodi a vorbit cu ministrul de Interne. Nu este posibil să existe un flux atât de mare de emigranţi din România", a arătat edilul şef al Romei.

Veltroni a apreciat că de la 1 ianuarie 2007, fluxul migrator a devenit insuportabil pentru toate oraşele italiene, adăugând că România, prin angajamentul pe care l-a adoptat, trebuie să garanteze un echilibru.

"Autorităţile române ar trebui să îi facă pe cetăţenii români responsabili să rămână în propria lor ţară, să nu plece din propria lor ţară decât pentru motivele care sunt menţionate în actele oficiale. Trebuie garantat un echilibru, şi acesta este angajamentul pe care România l-a adoptat. La începutul acestui deceniu s-a decis eliminarea politicii de vize, pentru că fiecare ţară dadea anumite garanţii privind fluxul migrator. Din păcate, fluxul migrator de la 1 ianurie de anul acesta a fost insuportabil pentru oraşele ţării noastre, şi probabil nu doar pentru Italia", a mai spus Veltroni.

Guvernul italian a adoptat, miercuri, în regim de urgenţă, un decret care facilitează repatrierea cetăţenilor UE în numele securităţii publice, iar poliţia a început să distrugă o serie de tabere din Roma.

Prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, a semnat vineri, imediat după publicarea în Gazeta Oficială a decretului-lege privind expulzarea cetăţenilor comunitari, primele patru ordine de repatriere a tot atâtor români, care vor fi puse în aplicare în aceeaşi seară, relatează ANSA în ediţia online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici