Cei şase poliţişti de frontieră ridicaţi în urma desciderilor din Caraş-Severin, reţinuţi

Cei şase poliţişti de frontieră din Caraş-Severin ridicaţi, joi, în urma unor descinderi şi suspectaţi că ar face parte dintr-o reţea de trafic de ţigări au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigări şi luare de mită.

77 afișări
Imaginea articolului Cei şase poliţişti de frontieră ridicaţi în urma desciderilor din Caraş-Severin, reţinuţi

Cei şase poliţişti de frontieră ridicaţi în urma desciderilor din Caraş-Severin, reţinuţi (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Caraş-Severin au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Tiucă Constantin Marcel, Munteanu Aurelian Alin, Brebu Sorin Savu, Ciocănel Graţian, Ciublea Nicolae Ion şi Creţa Alexandru, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigări şi luare de mită.

Sursa citată precizează că inculpaţii sunt lucrători de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin.

"Iinculpaţii, având atribuţii specifice de pază în zona de frontieră cu Republica Serbia, s-au folosit de calitatea deţinută pentru a facilita membrilor unei grupări infracţionale organizate introducerea ilegală în România de cantităţi însemnate de ţigări, fără plata taxelor vamale. În schimbul ajutorului acordat, inculpaţii au primit sume de bani cuprinse între 2.000 şi 2.500 de euro", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, acţiunea de joi reprezintă o continuare a operaţiunii procurorilor DIICOT finalizată cu trimiterea în judecată, în 24 ianuarie, a altor şapte inculpaţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări.

Mai multe descinderi şi percheziţii ale DIICOT şi DCCO Timiş au avut loc, joi dimineaţă, la locuinţele unor poliţişti de frontieră de la vămile Naidăş şi Oraviţa, precum şi la casele unor persoane suspectate de contrabandă cu ţigări.

Şeful DIICOT Timişoara, Mircea Andreş, declara că cei şase agenţi de frontieră au fost ridicaţi în baza unor mandate de aducere, fiind suspectaţi că sunt implicaţi în traficul de ţigări printr-o reţea care a fost destructurată în a doua parte a anului 2010 în Caraş-Severin.

"Aceste descinderi sunt urmarea unor cercetări într-un dosar de contrabandă de ţigări în care o reţea de traficanţi de ţigări a fost destructurată în 2010, atunci fiind arestate mai multe persoane din Oraviţa. În urma declaraţiilor persoanelor reţinute atunci am înţeles că sunt implicaţi în această reţea şi agenţi de frontieră responsabili de Zona Verde a graniţei între România şi Serbia. Am constatat că ţigările erau aduse şi prin Zona Verde cu căruţe şi tractoare, nu neapărat prin punctele vamale. Persoanele ridicate azi (joi - n.r.) vor fi audiate la Cetrul DIICOT de la Reşiţa, urmând să vedem dacă va fi propusă arestarea acestora la Tribunalul Caraş - Severin, unde s-a judecat şi prima parte a dosarului şi de a cărui competenţă sunt aceşti agenţi de frontieră", declara Andreş.

Poliţiştii de frontieră ridicaţi joi au fost audiaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. De asemenea, alte trei persoane suspectate că ar fi implicate în această reţea de contrabandă cu ţigări au fost ridicate pentru a fi duse la Parchet pentru audieri.

Totodată, procurorii au percheziţionat casa unei a patra persoane suspectate de contrabandă cu ţigări.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Caraş-Severin, Ancuţa Cărbunaru, a declarat că valorea totală a prejudiciului estimat de anchetatori în cazul reţelei de contrabandă cu ţigări de la Oraviţa este de 800.000 de lei.

Potrivit anchetatorilor, destructurarea reţelei de contrabandă a început anul trecut, în luna septembrie, când 14 persoane au fost ridicate pentru audieri în urma unor percheziţii domiciliare. În urma percheziţiilor au fost ridicate 200 de cartuşe de ţigări, dar pe perioada anchetei, începută cu mai multe luni înainte, au fost ridicate alte 850 de cartuşe de ţigări.

Dintre cele 14 persoane ridicate atunci, şase au fost arestate preventiv şi încă se află în arestul Poliţiei Caraş-Severin, fiind judecate pentru constituire de grup infracţional organizat, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.

Liderul reţelei este considerat a fi Florin Halăs, din Oraviţa, un bărbat de 39 de ani care este sportiv la echipa de fotbal a oraşului şi care are un restaurant în localitate.

Ca urmare a declaraţiilor pe care le-au făcut pe parcursul anchetei cele şase persoane arestate preventiv, dar şi după ce au recunoscut în instanţă acuzaţiile care li se aduc şi au acceptat probele anchetatorilor, aceştia din urmă au organizat descinderile de joi din Naidăş şi Oraviţa.

Purtătorul de cuvânt al instanţelor din Caraş-Severin, judecătorul Rustin Ciasc, a declarat că dosarul de contrabandă se judecă la Tribunalul Caraş-Severin, joi sau vineri urmând ca judecătorii să se pronunţe în acest caz.

"Săptămâna trecută a fost termen în acest dosar, iar judecătorii au rămas în pronunţare. Luni a fost din nou termen, dar s-a amânat pronunţarea pentru astăzi (joi - n.r.) sau mâine (vineri - n.r.). Inculpaţii au recunoscut faptele şi probele aduse de judecători, iar apărătorii lor au cerut eliberarea sub control judiciar, solicitarea fiind acceptată de Tribunalul Caraş-Severin. Procurii au făcut însă recurs, iar Curtea de Apel Timişoara a respins cererile, astfel că inculpaţii au rămas în arestul Poliţiei Caraş-Severin", a spus judecătorul Rustin Ciasc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici