Cei trei români din dosarul furtului de tablouri comis în Olanda ar fi fost ajutaţi de un albanez

Cei trei români acuzaţi de implicare în furtul celor şapte tablouri de mare valoare din muzeul Kunsthal din Rotterdam ar fi fost ajutaţi de un cetăţean albanez, cercetat în România pentru o tentativă de omor comisă cu o armă militară, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

905 afișări
Imaginea articolului Cei trei români din dosarul furtului de tablouri comis în Olanda ar fi fost ajutaţi de un albanez

Cei trei români din dosarul furtului de tablouri comis în Olanda ar fi fost ajutaţi de un albanez (Imagine: Shutterstock)

Potrivit surselor citate, doi dintre cei arestaţi în dosarul furtului, respectiv Alexandru Bitu şi Eugen Darie, ar fi ajuns în Olanda la propunerea unui interlop albanez care, pentru o perioadă, a locuit în judeţul Tulcea.

Albanezul ar fi intrat în atenţia poliţiştilor şi a procurorilor români după ce a comis la Tulcea o tentativă de omor asupra unui bărbat pe care a încercat să-l ucidă cu o armă militară, în timp ce acesta se afla la volanul maşinii sale, au mai spus aceleaşi surse.

Potrivit anchetatorilor, albanezul a tras atunci mai multe focuri de armă asupra autoturismului, însă cel vizat a scăpat cu viaţă, deşi vehiculul a fost, practic, ciuruit de gloanţe.

Ulterior, suspectul a fugit din ţară, prezenţa lui fiind semnalată pe teritoriul Olandei şi cel al Marii Britanii, conform datelor culese de poliţişti şi procurori.

După plecarea acestuia din România, Alexandru Bitu şi Eugen Darie, care locuiesc în oraşul tulcean Măcin, ar fi plecat şi ei în Olanda, la îndemnul albanezului.

Potrivit surselor citate, există suspiciuni că, în Olanda, cei doi români s-ar fi implicat în trafic de persoane şi furturi, împreună cu cel de-a treilea complice care ar fi participat la furtul tablourilor, Radu Dogaru, originar dintr-o localitate de lângă Măcin.

În privinţa furturilor, anchetatorii au indicii că, în mare parte, bunurile obţinute erau vândute în România.

Referitor strict la furtul tablourilor, anchetatorii au suspiciunea că fapta a fost comisă şi cu ajutorul interlopului albanez.

Conform anchetatorilor, înainte să plece în străinătate, Bitu şi Darie nu erau cunoscuţi ca hoţi sau tâlhari, ei nefiind cercetaţi vreodată, în ţară, pentru o astfel de faptă.

"Alexandru Bitu şi Eugen Darie erau cunoscuţi, la nivelul judeţului Tulcea, numai pentru infracţiuni cu violenţă, iar acestea erau comise în special pe raza oraşului lor natal, Măcin. Cei doi acţionau, de regulă, mascaţi şi se ocupau, pe lângă încăierări cu alţi interlopi, de incendieri sau distrugeri", au precizat sursele citate.

În 29 iulie 2011, interlopii au fost reţinuţi în urma unui scandat produs, la Măcin, la care au participat peste 20 de persoane. În urma acestui conflict, au fost distruse mai multe autoturisme, iar poliţiştii care au intervenit atunci au fost nevoiţi să tragă mai multe focuri de avertisment, au mai spus sursele citate.

În iunie 2012, procurorii Parchetului Judecătoriei Măcin i-au trimis în judecată pe Eugen Darie şi Mihai Alexandru Bitu, alături de mai multe persoane, fiind acuzaţi de vătămare corporală.

Ulterior, cei doi au fost trimişi în judecată, alături de alte 19 persoane.

În 20 septembrie 2012, la primul termen al procesului, instanţa a dispus să fie trimisă o adresă la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin care a solicitat să comunice dacă Mihai Alexandru Bitu şi alţi opt inculpaţi care au lipsit de la judecarea cauzei figurează sau au figurat încarceraţi şi perioada încarcerării.

Totodată, instanţa a solicitat Poliţiei Române să informeze dacă Bitu şi ceilalţi opt inculpaţi figurează reţinuţi sau arestaţi preventiv în vreuna dintre unităţile din subordine. Alte adrese au fost trimise atunci, la solicitarea instanţei, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Tulcea, pentru a afla dacă Bitu şi ceilalţi inculpaţi lipsă au figurat sau figurează ca angajaţi, dar şi Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Măcin, pentru a comunica ultimul domiciliu al acestora. Instanţa a mai cerut atunci de la IPJ Tulcea extrasele de cazier ale tuturor inculpaţilor.

În 25 octombrie 2012, instanţa a dispus ca dosarul să fie restituit procurorului, pentru refacerea urmăririi penale şi a actului de sesizare.

Şeful Poliţiei Române a precizat joi, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul general Interpol, că în cazul furtului de la muzeul din Rotterdam, considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, s-au făcut percheziţii şi s-au audiat mai multe persoane, ancheta fiind în plină desfăşurare.

Petre Tobă a precizat atunci că există indicii că la furt au participat mai multe persoane, până în prezent fiind arestaţi doar trei autori, Eugen Darie, Radu Dogaru şi Mihai Alexandru Bitu.

Despre cei trei se ştie că locuiau de mai multă vreme pe teritoriul Olandei unde erau cunoscuţi ca făcând parte din rândul hoţilor.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, anunţa atunci poliţia olandeză.

Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Poliţia i-a interogat atunci pe posibilii martori şi a examinat imaginile video înregistrate de sistemul de securitate al muzeului.

Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Vineri, Tribunalul Bucureşti a respins recursul celor trei faţă de măsura arestării preventive.

În motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5 de arestare preventivă a celor trei români suspectaţi de furtul tablourilor de la muzeul Kunsthal din Rotterdam se arată că, în acest dosar este implicat inclusiv un asistent al lui Cătălin Botezatu, care, împreună cu un cetăţean moldovean, ar fi încercat să evalueze şi să vândă două dintre tablouri unui evaluator pe nume Constantin Dinescu.

Contactat de MEDIAFAX, Botezatu a negat orice implicare în acest caz.

Potrivit anchetatorilor, cele două persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, iar după ce acesta le-ar fi evaluat şi ar fi constatat că sunt originale, a refuzat să le cumpere.

Evaluatorul a fost pus sub învinuire în acest dosar, au precizat anchetatorii, citaţi în motivarea instanţei.

Totodată, anchetatorii au arătat că cei trei bărbaţi arestaţi ar fi fost denunţaţi procurorilor de către o fostă iubită a unuia dintre aceştia.

Conform sursei citate, există trei fotografii cu cei trei cum au vizitat muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici