Cele patru familii de români au trecut graniţa între Fâşia Gaza şi Israel

Cele patru familii de români, în total 20 de persoane, despre care Ministerul de Externe anunţase că au ajuns, joi dimineaţă, în punctul de frontieră de la Erez, au trecut graniţa între Fâşia Gaza şi Israel.

32 afișări
Imaginea articolului Cele patru familii de români au trecut graniţa între Fâşia Gaza şi Israel

MAE: 4 familii de români din Gaza au ajuns în punctul de frontieră de la Erez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, că 20 de persoane care au cerut ajutorul autorităţilor române pentru evacuare au trecut punctul de trecere de la Erez, dintre acestea trei fiind cetăţeni palestinieni iar 12 copii, el precizând că acţiunea a fost "o reuşită".

Aceştia se află, împreună cu alţi cetăţeni, la bordul a două autocare care călătoresc spre frontiera cu Iordania sub escortă militară, reprezentanţi ai Ambasadei României la Tel Aviv însoţind, de asemenea, grupul de evacuaţi.

Potrivit ministrului, la punctul de trecere cu Iordania aceştia vor fi aşteptaţi de reprezentanţi ai Ambasadei Române la Aman.

Diaconescu a mai spus că s-a pregătit plecarea grupului la bordul unei curse comerciale Aman Bucureşti, pe cheltuiala acestora, urmând ca, în cazul în care nu dispun de bani, achitarea călătoriei să se facă, potrivit legislaţiei române, prin angajament de plată.

Diaconescu: Evacuarea cetăţenilor români din Fâşia Gaza, o lecţie despre responsabilitate

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, că problema evacuării cetăţenilor români din Gaza a constituit o lecţie despre responsabilitate care trebuie să aparţină atât românilor cât şi autorităţilor.

Diaconescu a menţionat că printre cetăţenii români din Gaza figurează persoane care au fost evacuate în 2007 pe cheltuiala statului român şi care s-au întors înapoi în acea zonă, inclusiv ilegal.

Ministrul a spus, de asemenea, referindu-se la problema responsabilităţii, că foarte mulţi dintre românii din Fâşia Gaza nu aveau actele la zi. "Faţă de aceştia, statul român şi-a asumat garanţia pentru a-i ajuta să-şi salveze viaţa", a spus ministrul.

El a adăugat că autorităţile române au dovedit cu această ocazie că-şi onorează responsabilităţile faţă de cetăţenii români.  "Am scos din Gaza, pe garanţia noastră, inclusiv trei palestinieni, pentru a nu afecta integritatea familiilor", a mai spus ministrul.

Diaconescu a mulţumit de asemenea autorităţilor israeliene pentru ajutorul acordat în evacuarea cetăţenilor români.

Un grup de cetăţeni români, patru familii din Fâşia Gaza a ajuns, joi dimineaţă, în punctul de frontieră de la Erez, cu un transport organizat cu sprijinul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, în cadrul unei operaţiuni mai largi de evacuare a cetăţenilor străini din această zonă.

Până joi, la ora 10.00, 69 cetăţeni români (23 adulţi şi 46 minori), la care se adaugă 12 cetăţeni palestinieni, îşi exprimaseră dorinţa de a fi sprijiniţi de către personalul Ambasadei României la Tel Aviv în vederea părăsirii zonei de conflict, anunţă Ministerul de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat de presă, că acţiunea de evacuare a fost organizată cu sprijinul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi cu aprobarea autorităţilor israeliene.

Personalul consular al ambasadei României se află în punctul de frontieră pentru a asigura eliberarea documentelor de călătorie necesare cetăţenilor români pentru a ieşi din Fâşia Gaza, precum şi pentru a asigura tranzitul acestora pe teritoriul israelian, spre Iordania, mai precizează MAE.

După îndeplinirea formalităţilor de frontieră şi eliberarea titlurilor de călătorie de către personalul consular aflat la Erez, persoanele respective vor fi conduse spre frontiera cu Iordania, prin grija Ambasadei României la Tel Aviv.

De aici, vor fi preluate de Ambasada României la Amman şi transportate la aeroport, de unde îşi vor continua călătoria spre România sau spre altă destinaţie dorită.

MAE va fi în măsură să comunice numărul exact al cetăţenilor români care ies din Fâşia Gaza în cadrul operaţiunii de evacuare de astăzi după ce vor fi îndeplinite formalităţile de la punctul de frontieră, iar personalul consular român va intra în contact cu aceştia, se mai arată în comunicatul de presă.

Citeşte şi:

Ambasada României în Israel a primit în total 79 de cereri de evacuare din Gaza

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici