Centru al Academiei Române, amendat cu 8.000 de lei de CNCD după concedierea unui cercetător

Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române a fost amendat cu 8.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după concedierea unui cercetător care sesizase consiliul în legătură cu două studii discriminatorii.

371 afișări
Imaginea articolului Centru al Academiei Române, amendat cu 8.000 de lei de CNCD după concedierea unui cercetător

Centru al Academiei Române, amendat cu 8.000 de lei de CNCD după concedierea unui cercetător

"Desfacerea contractului de muncă venită ca o reacţie la o petiţie formulată către CNCD reprezintă victimizare", a decis cu unanimitate de voturi Colegiul director al CNCD, sancţionând Centrul European de Studii în Probleme Etnice, reprezentat prin Radu Baltasiu, director, cu amendă contravenţionala în valoare de 8.000 de lei.

Cercetătorul Cristian Gojinescu, de la CESPE, care a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării privind lucrări ale acestui centru cu afirmaţii discriminatorii la adresa minorităţii maghiare, a fost demis în primăvara acestui an.

Gojinescu a sesizat CNCD, la sfârşitul lunii ianuarie, referitor la Raportul pe marginea proiectului Legii Educaţiei Naţionale privind situaţia minorităţilor din perspectiva egalităţii de şanse şi la studiul "Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita - Covasna", date publicităţii de CESPE în 2010 şi, respectiv, 2012.

Ambele studii sunt coordonate de directorul CESPE, Radu Baltasiu.

Gojinescu a reclamat existenţa unor afirmaţii şi a unei terminologii discriminatorii pe criterii etnice, în special în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale de a-şi prezenta identitatea etno-culturală şi de a utiliza limba maternă.

În urma sesizării lui Gojinescu şi analizării materialelor, CNCD a decis, pe 10 iulie, sancţionarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i totodată ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară.

Colegiul director al CNCD a constatat, cu cinci voturi pentru şi unul împotrivă, că afirmaţiile "Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influenţarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenţie specială", din studiul "Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita - Covasna", încalcă prevederile Ordonanţei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat atunci pentru MEDIAFAX, că studiile sancţionate cu avertisment de către CNCD nu sunt documente oficiale ale Academiei, Centrul European de Studii în Probleme Etnice fiind responsabil pentru publicarea acestora.

Pe de altă parte, Gojinescu a declarat pentru MEDIAFAX, la sfârşitul lunii iulie, că, încă din primăvara anului trecut, a trimis, alături de o colegă, memorii şi sesizări către Academia Română în care a reclamat "derapaje" ale directorului Radu Baltasiu în diverse materiale semnate de acesta.

Cu trimiteri la diverse site-uri şi bloguri, Gojinescu prezintă mai multe afirmaţii ale lui Baltasiu cum ar fi: "Ce fel de istorici sunt cei de la IICC dacă nu «cuplează» fascismul unguresc cu revizionismul şi iredentismul, trăgând un semnal de alarmă în privinţa politicilor unui stat vecin, membru al UE, în România?", "Tinerii maghiari sunt îndoctrinaţi, pe ideea superiorităţii naţiunii maghiare", "Teritorialitatea pe care o cer ungurii în aşa-numitul «Ţinut Secuiesc» nu are nicio legătură cu promovarea unei denumiri ce se vrea tradiţionale. Este vorba despre un conţinut purtător de structuri de stat străin în inima Carpaţilor, în logica geopoliticii hungariste a Bazinului Carpatic", "O bună parte din elita maghiară doreşte să aplice tehnici direct destabilizatoare la adresa statului român: deja de câţiva ani, cu sprijinul unor formaţiuni din Ungaria, există tabere de pregătire paramilitară şi tabere de îndoctrinare", "Ungurii pierd vremea, întinzându-şi identitatea peste un spaţiu care nu e al lor. Se naşte cu virulenţă un om, în inima Europei, fără conţinut, dar cu pretenţii. Deci, foarte agresiv. Stranie cultură".

Gojinescu a spus că Academia Română nu a avut nicio reacţie, în schimb, din octombrie anul trecut, Baltasiu nu le-a mai permis celor doi angajaţi care l-au reclamat accesul în birouri şi nici să semneze condica. El a pecizat că din decembrie 2012 nu şi-a mai primit salariul, iar în iunie anul acesta a contactat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), care i-a comunicat că a fost concediat la 1 aprilie, ca sancţiune disciplinară.

"Din 2002 lucrez la centru, n-am avut nicio sancţiune, nimic. (...) Pentru că am sesizat discriminarea am fost dat afară", a spus Gojinescu.

În acest context, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, declara la sfârşitul lunii iulie, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce analizează situaţia de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice, unde în prezent este realizat un audit.

"Acolo este un conflict între acest domn (Cristian Gojinescu - n.r.) şi conducerea Institutului (Radu Baltasiu, directorul CESPE - n.r.). Dânsul este acuzat că a lipsit mult de la serviciu nemotivat, toată problema este încă la noi în analiză, am trimis auditul ca să vadă ce se întâmplă. Am primit zilele acestea un raport (de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice - n.r.). Nu ştiu care este adevărul, cred că este undeva la mijloc", a declarat Ionel Haiduc.

Pe de altă parte, Ionel Haiduc a declarat că directorul Centrului, Radu Baltasiu, nu a anunţat Academia de concedierea lui Cristian Gojinescu. De asemenea, acesta a afirmat că cercetătorul a depus o plângere la conducerea Academiei Române. El a declarat că din raportul Centrului European de Studii în Probleme Etnice reiese că cercetătorul Cristian Gojinescu a lipsit mai multe zile de la serviciu, fără a-şi motiva absenţa îndelungată.

"Noi am trimis acolo auditul ca să vadă toate acuzaţiile şi să le verifice, problema este în curs de analiză. (...) Nu vă pot spune când vom avea (un răspuns al auditului - n.r.). Fiind o perioadă de concedii, e destul de greu să-i adunăm pe toţi", a mai spus acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici