Centru medical de asistenţă primară şi prevenţie în Ferentari, cu sprijin francez şi elveţian

Guvernul României a iniţiat, cu sprijinul Ambasadei Franţei şi al Ambasadei Elveţiei, un proiect pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai din Ferentari, un prim pas fiind realizarea unui centru medical de asistenţă şi prevenţie cu ajutorul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

123 afișări
Imaginea articolului Centru medical de asistenţă primară şi prevenţie în Ferentari, cu sprijin francez şi elveţian

Centru medical de asistenţă primară şi prevenţie în Ferentari, cu sprijin francez şi elveţian (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Proiectul a fost lansat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Şcoala 136 din Prelungirea Ferentari.

"Este un proiect extrem de important. Iniţiativa Guvernului şi sprijinul pe care l-am avut de la Ambasada Franţei şi de la Ambasada Elveţiei sunt de mare importanţă pentru această zonă şi pentru ameliorarea condiţiilor de trai în Ferentari", a declarat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Acesta a precizat că proiectul abordează mai multe aspecte integrate. "Proiectul are o componentă socială, una pe educaţie, alta care vizează Agenţia Antidrog. Sunt implicate mai multe ministere", a arătat Raed Arafat.

El a mai spus că, în 2013, Médecins du Monde Franţa a realizat un studiu în Ferentari pentru a identifica problemele cu care se confruntă oamenii din zona respectivă, ajungând la concluzia că populaţia are nevoie de asistenţă în ceea ce priveşte problema consumului de droguri.

Astfel, trebuie asigurate în zonă atât prevenţia primară - împiedicarea copiilor şi elevilor să cadă victime consumului de droguri -, cât şi cea secundară - limitarea problemelor, cum ar fi transmisia de boli infecţioase, contagioase, precum hepatita sau HIV, în rândul consumatorilor, a explicat Arafat.

Un prim pas în acest proiect este realizarea unui centru medical, cu sprijinul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a mai spus secretarul de stat.

"Părerea mea este că este un pas foarte imporant şi care poate fi un succes, mai ales pentru că sunt implicate mai multe instituţii şi chiar organizaţii neguvernamentale care cunosc problemele oamenilor din Ferentari", a adăugat Raed Arafat.

La rândul lui, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a vorbit despre implicarea autorităţilor franceze în acest proiect, în pofida a ceea ce auzea mereu că "este imposibil să schimbi ceva în Ferentari".

"Când vorbeam despre Ferentari, ni se spunea este impsoibili să schimbi ceva în Ferentari. Nu este adevărat. Aici în şcoală s-au schimbat lucruri. Problema este că trebuie să schimbăm mai mult, în mai multe sectoare, respectiv în educaţie, sănătate, locuinţe, locuri de muncă", a spus ambasadorul.

El a mai arătat că evaluarea efectuată de Médecins du Monde a relevat că locuitorii de origine romă reprezintă jumătate din populaţia întregului cartier, unde nu există fenomenul segregării.

"Acest cartier, asemănător şi altora de pe tot teritoriul ţării, se confruntă cu o situaţie care impune o intervenţie urgentă socială şi sanitară. (...) Reducerea sărăciei rămâne principala miză socială, atât în România, cât şi pretutindeni în lume. Este deci nevoie de o implicare comună din partea autorităţilor locale, centrale şi europene", a mai spus ambasadorul Philippe Gustin.

Proiectul este susţinut şi de către Ambasada Elveţiei la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici