Video Centrul poliţienesc de contact româno-bulgaro-sârb, la Vidin

Centrul Trilateral Comun de Contact româno-bulgaro-sârb va funcţiona, începând din iulie, la Vidin, decizia în acest sens fiind luată în cadrul întâlnirii miniştrilor de Interne din cele trei ţări care a avut loc marţi, în Bulgaria.

84 afișări

Viceprim-ministrul Dan Nica, ministru al Administraţiei şi Internelor, împreună cu Mihail Mikov, ministrul afacerilor interne al Republicii Bulgaria şi cu Ivica Dacic, primul adjunct al primului ministru, ministrul afacerilor interne al Republicii Serbia, a stabilit ca problematica gestionată în cadrul acestui Centru să vizeze cooperarea poliţienească şi vamală.

Partea bulgară urmează să formuleze propuneri privind funcţionarea Centrului, urmând ca acesta să devină operaţional, după semnarea unui acord în acest sens.

Tot în cadrul întâlnirii de marţi a fost semnată o Declaraţie Comună prin care s-a reconfirmat angajamentul părţilor de a accelera cooperarea, în format trilateral, între ministerele de resort din România, Bulgaria şi Serbia.

În 30 septembrie 2008, miniştrii de Interne ai Bulgariei, României şi Serbiei, prezenţi la întâlnirea trilaterală de la Belgrad, au semnat un Protocol interguvernamental de cooperare lărgită în domeniul combaterii criminalităţii organizate, în special a criminalităţii transfrontaliere.

Cele trei părţi au convenit atunci ca, în baza acestui Protocol, să organizeze acţiuni comune, primele trei urmând să aibă loc anul acesta. Acţiunile din acest an vor viza verificarea capacităţilor de reacţie şi intervenţie comună la evenimente deosebite care ţin de criminalitatea organizată sau de tip transfrontalier.

Una dintre acţiuni va simula intervenţia în cazul unui atac terorist la un obiectiv strategic pentru una din cele trei ţări. Alte două acţiuni vizează intensificarea controlului la frontieră pe anumite perioade de timp şi dispunerea unor măsuri suplimentare pentru combaterea migraţiei ilegale şi traficului cu fiinţe umane şi a celui cu autoturisme, dar şi realizarea unor acţiuni punctuale la frontieră care să implice cooperarea structurilor de combatere a crimei organizate din cele trei ţări, precizează sursa citată.

Marţi, 19 mai, ministrul de Interne român şi cel bulgar, Dan Nica şi Mihail Mikov, au semnat la Vidin două noi instrumente juridice de cooperare, respectiv Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind cooperarea poliţienească transfrontalieră în materie penală şi Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind înfiinţarea şi funcţionarea Centrului Comun de cooperare poliţienească şi vamală.

Pe teritoriul României, la Giurgiu, funcţionează un Centru de Contact româno-bulgar încă din decembrie 2002, reuşindu-se astfel extinderea schimbului de informaţii în plan regional, de la frontiera cu Turcia către vestul Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici