Cepoi: Medicii şi spitalele sunt obligate să afişeze la loc vizibil "Drepturile pacientului"

Medicii de familie, dar şi specialiştii din ambulatoriu şi spitatele, trebuie să afişeze la loc vizibil un pliant cu drepturile pacientului, nerespectarea acestei obligaţii putând fi semnalată la numărul de telefon 0800.800.242, a anunţat, luni, consilierul guvernamental Vasile Cepoi.

660 afişări
Imaginea articolului Cepoi: Medicii şi spitalele sunt obligate să afişeze la loc vizibil "Drepturile pacientului"

Cepoi: Medicii şi spitalele sunt obligate să afişeze la loc vizibil "Drepturile pacientului" (Imagine: Shutterstock)

"În orice cabinet medical şi în spitale trebuie afişate pliante cu drepturile pacientului. Casa Naţională de asigurări de sănătate trebuie să verifice acest aspect. Atunci când medicii sunt chemaţi să semneze contractul de servicii, trebuie să facă dovada existenţei unui astfel de document", a explicat dr. Cepoi, fost ministru al Sănătăţii, în conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării campaniei naţionale de informare "Săptămâna pacienţilor".

Campania naţională de informare "Săptămâna pacienţilor", realizată sub Înaltul Patronaj al Guvernului României, a fost lansată luni, de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România.

"Săptămâna pacienţilor" cuprinde o campanie de informare pentru pacienţii din spitale, lansarea Telefonului Pacientului, dezbateri cu medici şi studenţi de la universităţile de medicină şi farmacie din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, acţiuni de informare realizate de către asociaţiile de pacienţi şi Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, în perioada 12-13 martie.

Campania de informare presupune difuzarea unui pliant tipărit în 200.000 de exemplare în 400 de unităţi medicale din România, cu sprijinul Reţelei Info Sănătate, partener al campaniei.

Pliantul cuprinde aspecte ce ţin de drepturile şi obligaţiile pacienţilor şi ale asiguraţilor, importanţa controlului periodic şi alte teme de interes pentru pacienţi. Tot în aceste unităţi medicale vor fi expuse şi panouri cu mesajele campaniei.

În plus, cu ocazia campaniei, a fost lansat telefonului Pacientului - 0800.800.242, număr apelabil gratuit din orice reţea de telefonie .

"Telefonul reprezintă o cale accesibilă pacienţilor de semnalare rapidă a încălcărilor grave de drepturi în sistemul sanitar şi în domeniul protecţiei sociale. Un operator va răspunde în fiecare zi, timp de opt ore, la toate apelurile pacienţilor şi va prelua semnalările acestora. Problemele semnalate vor fi verificate, documentate în măsura posibilităţilor, apoi COPAC va direcţiona acele semnalări către instituţiile naţionale cu responsabilitate în domeniu şi va monitoriza modul în care se răspunde problemelor semnalate. Totodată, problematica înregistrată va putea fi cuprinsă sub forma unor rapoarte de monitorizare a drepturilor pacienţilor, pe care le vom disemina public", a explicat vicepreşedintele COPAC, Iulian Petre.

În cadrul campaniei, vor avea loc dezbateri cu studenţii de la universităţile de medicină, prin care aceştia pot obţine informaţii despre drepturile pacientilor, despre implicarea asociaţiilor de pacienţi în programele de informare şi educare a pacienţilor şi despre cum pot să colaboreze acum sau în viitoarea profesie cu asociaţiile de pacienţi.

Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi 2013, care va începe marţi, reuneşte timp de două zile peste 140 de reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi din România şi se doreşte a fi o platformă de dezbatere şi analiză a problemelor pe care le întâmpină pacienţii în cadrul sistemului sanitar şi a celui de protecţie socială. Alături de pacienţi, la eveniment vor participa reprezentanţi ai Guvernului României, Colegiului Medicilor din România, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, ai altor organizaţii neguvernamentale şi mass-media, a anunţat directorul de comunicare al Colegiului Medicilor din România, Luminiţa Vâlcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici