Ceremonie la Catedrala Sf. Iosif din Capitală pentru înscăunarea noului Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Restricţii de circulaţie

Circulaţia rutieră va fi restricţionată, sâmbătă, pe mai multe străzi din Bucureşti, cu ocazia unui eveniment religios denumit „Sărbătoare de Înscăunare a noului Arhiepiscop-Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti”, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei.

1079 afișări
Imaginea articolului Ceremonie la Catedrala Sf. Iosif din Capitală pentru înscăunarea noului Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Restricţii de circulaţie

Ceremonie la Catedrala Sf. Iosif din Capitală pentru înscăunarea noului Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. Restricţii de circulaţie

Circulaţia rutieră va fi restricţionată, sâmbătă, pe mai multe străzi din Bucureşti, cu ocazia unui eveniment religios denumit „Sărbătoare de Înscăunare a noului Arhiepiscop-Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti”, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei.

Sâmbătă, Mons. Aurel Percă, numit de Papa Francisc în oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, va fi înscăunat în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate la ora 10:30 în Catedrala Sf. Iosif din Capitală.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, se va desfăşura după următorul program:

- între orele 08.00-14.00, circulaţia autovehiculelor, cu excepţia STB, va fi restricţionată pe Str. G-ral Berthelot, segmentul cuprins între Str. Luterană până la intersecţia cu Str. Theodor Aman, iar credincioşii prezenţi la slujbă vor ocupa Piaţeta din faţa Catedralei, situată la intersecţia Str. G-ral Berthelot cu Str. G-ral Constantin Budişteanu;

- între orele 09.00-10.30, adunarea enoriaşilor la Sfânta Liturghie de la Catedrala Sf. Iosif, situată pe Str. G-ral Berthelot;

- între orele 10.30-13.00, slujba religioasă în incinta Catedralei Sf. Iosif şi în Piaţeta din faţa Catedralei, situată la intersecţia Str. G-ral Berthelot cu Str. G-ral Constantin Budişteanu;

- între orele 13.30-14.00, defluirea participanţilor.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, se va restricţiona traficul rutier pe Str. G-ral Berthelot, segmentul cuprins între Str. Luterană până la intersecţia cu Str. Theodor Aman, conform Brigăzii Rutiere.

„Solicităm conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zona respectivă, să circule cu prudenţă şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri. Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile semnalizate şi marcate corespunzător ori la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi”, conform sursei citate.

Monseniorul Aurel Percă, înscăunat ca arhiepiscop mitropolit de Bucureşti

Monseniorul Aurel Percă, numit de Papa Francisc în oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, va fi înscăunat în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrate la ora 10:30 în Catedrala Sf. Iosif din Capitală, potrivit Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Prin această celebrare, ÎPS Aurel Percă ia în primire canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, pe care o va conduce de acum înainte ca Arhiepiscop Mitropolit. Totodată, Mons. Ioan Robu, căruia Papa Francisc i-a acceptat renunţarea la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, după ce a ajuns la vârsta canonică de 75 de ani, va deveni Arhiepiscop Mitropolit emerit.

La eveniment vor participa câteva mii de credincioşi şi peste 200 de preoţi, 2 cardinali, 24 de episcopi catolici, autorităţi civile şi politice, reprezentaţi ai ambasadelor şi cavaleri ai Ordinului de Malta. De asemenea, vor fi prezenţi ÎPS Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviştei, din partea Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Hagopian Datev, Episcop al Arhiepiscopiei Armene din România, Dr. Daniel Zikeli, Episcop-vicar al Bisericii Evanghelice C.A. din România, şi Aurel Vainer, Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Papa Francisc a acceptat pe 21 noiembrie 2019 renunţarea Mons. Ioan Robu la oficiul de Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi l-a numit la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti pe Mons. Aurel Percă, până atunci Episcop auxiliar în Dieceza de Iaşi. În această perioadă, de la data numirii şi până la luarea în primire a Arhidiecezei de către noul Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, din voinţa Sfântului Părinte, Arhidieceza a fost condusă de ÎPS Ioan Robu, ca Administrator Apostolic.

„Dorind tuturor popoarelor şi oamenilor pace adevărată din cer şi iubire curată în Domnul – arată Papa Francisc în decretul de numire a Mons. Aurel Percă –, fiind noi rânduiţi în misiunea Sfântului Petru ca să cârmuim mersul întregii Biserici, ne străduim cu deosebită grijă să punem Păstori capabili în fruntea fiecărei circumscripţii catolice. Deoarece de curând Arhidieceza de Bucureşti a ajuns lipsită de legitimul ei Păstor, după ce Înaltul ei Arhiepiscop Ioan Robu, care timp de aproape 30 de ani a condus cu zel această turmă pe calea mântuirii, şi-a depus mandatul de conducător al ei, noi ne grăbim să punem în fruntea ei un nou Întâistătător în cele sfinte, pentru ca ea să nu aibă de suferit.”

„Iar Tu, Venerabile Frate – continuă Sfântul Părinte, adresându-se Mons. Percă –, care timp de 20 de ani, în dieceza de Iaşi, ai împlinit cu sârguinţă îndatoririle episcopale, te arăţi înzestrat din belşug cu calităţile umane şi preoţeşti: te considerăm deci potrivit ca să-ţi încredinţăm această misiune importantă.

Prin urmare, după avizul Congregaţiei pentru Episcopi, Noi, cu autoritatea noastră apostolică, eliberându-te de îndatoririle anterioare ale Scaunului şi funcţiei de Episcop Auxiliar, te numim Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, conferindu-ţi toate drepturile şi obligaţiile acestei misiuni, în conformitate cu normele dreptului canonic.

În mod corespunzător, vei aduce la cunoştinţa clerului şi poporului această numire a ta, pentru ca încă de la început să te recunoască şi să te primească drept Păstor legitim, iar prin orice faptă bună şi mai ales prin rugăciune să te ajute să-ţi îndeplineşti misiunea apostolică.”

Noul Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, Mons. Aurel Percă are 68 de ani şi s-a născut 1951, la Săbăoani, judeţul Neamţ. Este preot din 1979 şi a fost consacrat episcop în 1999, în noua catedrală romano-catolică din Iaşi, Mons. Ioan Robu fiind unul dintre episcopii consacratori. Deviza sa episcopală este „In caritate radicati et fundati! – „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în iubire”, fiind luată din Scrisoarea Sfântului Apostol Paul către Efeseni (3,17). În cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER) este  membru în Consiliul Administrativ al Conferinţei, conduce Comisia pentru Operatori Sanitari şi Comisia pentru Învăţământ, şi este delegat al CER pentru romano-catolicii de limbă română din străinătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici