Cererea de reexaminare a lui Iohannis pe Legea privind statutul magistraţilor, respinsă de Senat

Senatul a adoptat, marţi decizional, în forma iniţială, proiectul care modifică Legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, respingând astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Au fost 75 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi zero abţineri.

955 afișări
Imaginea articolului Cererea de reexaminare a lui Iohannis pe Legea privind statutul magistraţilor, respinsă de Senat

Cererea de reexaminare a lui Iohannis pe Legea privind statutul magistraţilor, respinsă de Senat

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul care modifică Legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în forma iniţială, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Au fost 173 de voturi „pentru”, 61 „împotrivă” şi o abţinere.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, senatoarea PNL Alina Gorghiu a anunţat că partidul va contesta din nou la Curtea Constituţională a României (CCR) proiectul de lege care modifică Legea 303/2004.

„Legea 303 a fost făcută prost, că dacă erafăcută bine nu sesizam CCR-ul de trei ori şi nu se întorcea de trei ori în Senat. Dacă încercăm să vorbim serios despre instituţia reexaminării făcută de preşedintele României, am înţelege că această pârghie este un mijloc de dialog între Preşedinţie şi Parlament, un dialog real ar duce la o lege mai bună şi nu am mai fi siliţi ca mâine grupul PNL împreună cu coelgii de la USR să sesizăm din nou CCR pe această lege 303. Am o singură speranţă, în urma atacării la CCR a acestui proiect, anume că până în septembrie când va da CCR termen, să se publice şi raportul preliminar de la Comisia de la Veneţia şi că acest raport va fi baza viitoarei decizii a CCR. Votul grupului PNL va fi împotrivă", a declarat senatoarea PNL, Alina Gorghiu de la tribuna plenului Senatului, înainte de votul final.

Senatorul USR, Nicu Fălcoi le-a transmis aleşilor PSD-ALDE că i-ar îndemna să nu voteze legea în forma iniţială, dar e convins că nu îl vor asculta, deoarece ascultă doar de "condamnatul penal", acesta susţinând că prin adoptarea în forma iniţială a proiectului de lege, peste 2000 de magistraţi vor ieşi din sistem.

„Doamnelor şi domnilor senatori PSD şi ALDE, dacă până acum nu am criticat în niciun fel argumentele raţionale să votaţi modificările aberante aduse legilor justiţiei şi codurilor de comisia celor doi lachei, pardon, de comisia Iordache Nicolicea am vrut să zic, nu o să vă impiedice nici astăzi o mică mare criză pe care această lege o va declanşa în sistemul judiciar, din cauza schimbării regulilor cu privire la pensionarea magistraţilor. E vorba de 2000 de magistraţi care ar putea părăsi sistemul imediat pentru pensionare şi de alţi 2000 în următorii cinci ani. V-aş îndemna să nu votaţi legea în forma actuală, dar fiindcă m-am convins deja de vorbit vorbiţi numai când vă dă voie un condamnat penal şi că peste file agendei dumneavpastră bate un vânt firesc de ceva timp vă spun doar că mi-e ruşine de ruşinea dumneavoastră", a spus Nicu Fălcoi.

La rândul său, senatorul PSD, Şerban Nicolae, i-a dat replică Nicu Fălcoi, afirmând că prin această atitudine senatorii din USR nu vor face nimic în Parlament şi că ar trebui să îi respecte pe colegii din coaliţie care sunt superiori din multe puncte de vedere.

"Cu insulte de prost gust, cu absenţe repetate şi cu atitudine agresivă, nu o să faceţi nimic în Parlament stimaţi colegi de la USR. Nu e prima oară când faceţi asemenea afirmaţii incalificabile şi jigniţi nişte colegi care vă sunt superiori din multe puncte de vedere, măcar pentru faptul că au ignorat insultele până acum", a spus social democratul Şerban Nicolae.

Senatul a adoptat, marţi, proiectul care schimbă Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor în calitate de for decizional, în forma modificată iniţial de PSD-ALDE, după ce Camera Deputaţilor a adoptat-o luni, în calitate de prim for sesizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici