Cheltuielile pentru depistarea şi tratamentul autismului, plătite de casele de sănătate - proiect

Cheltuielile pentru depistarea copiilor cu tulburări de autism şi de sănătate mintală asociate, pentru evaluările periodice şi tratament vor fi suportate de casele de asigurări de sănătate, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

48 afișări

Ministrul Sănătăţii a postat pe site-ul instituţiei un proiect de Ordin privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

În proiect se arată că depistarea activă precoce se face la copiii cu vârste între 1 şi 3 ani, iar cazurile sunt monitorizate periodic de specialist, de medicul de familie, după caz, şi de medicul pediatru unde este înregistrat copilul.

Depistarea precoce se realizează pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluările periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni de către medicul de familie sau cel pediatru. Cazurile suspectate vor fi trimise medicului specialist, care le va monitoriza periodic, în timp ce psihologul va face evaluări repetate şi monitorizează progresele comportamentale obţinute în urma terapiei.

Evaluările vor fi punctate şi finanţate de către casele judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, la fel ca pentru oricare tulburare de sănătate mintală.

Accesul la intervenţiile specializate precoce se face în urma recomandării medicului specialist care a formulat diagnosticul, iar intervenţiile specializate precoce se realizează intensiv în cadrul serviciilor specializate şi/sau la domiciliul copilului. Planul de intervenţie include intervenţia psihofarmacologică, psihoterapeutică, psihoeducaţională, consilierea familiei, precum şi alte metode terapeutice adecvate copilului respectiv şi este stabilit de medicul specialist în colaborare cu echipa multidisciplinară.

De asemenea, costurile tratamentului medicamentos sunt suportate de casa de asigurări de sănătate de care aparţine persoana în cauză, conform legislaţiei în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici