Chevron şi Salvaţi Bucureştiul, intervenienţi într-un proces privind explorarea gazelor de şist

Curtea de Apel Suceava a admis, miercuri, cererile de intervenţie formulate de Chevron România şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul în procesul dintre Prefectura Vaslui şi un consiliu local care emisese o decizie prin care interzicea explorarea gazelor de şist.

202 afișări
Imaginea articolului Chevron şi Salvaţi Bucureştiul, intervenienţi într-un proces privind explorarea gazelor de şist

Chevron şi Salvaţi Bucureştiul, intervenienţi într-un proces privind explorarea gazelor de şist

Curtea de Apel Suceava judecă recursul formulat de Prefectura Vaslui faţă de decizia Tribunalului Vaslui, care a dat câştig de cauză Consiliului Local Şuletea. Acesta interzisese, prin hotărâre, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei.

Iniţial, recursul s-a judecat la Curtea de Apel Iaşi, dar a fost strămutat la Curtea de Apel Suceava, care, miercuri, la primul termen, a admis cererile de intervenţie accesorie ale Chevron România Exploration and Production SRL şi Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Curtea de Apel Suceava a acordat un nou termen în dosar în 17 noiembrie, când procesul ar putea fi judecat pe fond.

Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză, în noiembrie 2013, Consiliului Local Şuletea şi altor două consilii locale din judeţ care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor, după ce hotărârile autorităţilor locale au fost atacate în instanţă de Prefectură.

Practic, magistraţii vasluieni au considerat legale hotărârile consiliilor locale, pe motiv că resursele minerale "gaze de şist" nu au fost declarate de interes naţional în Legea petrolului.

"Deşi Prefectura a învederat faptul că doar statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanţa reţine că aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de şist, încă nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafeţele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte şi nici nu au fost declarate de interes naţional, aşa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele să fie statul", se arată în motivarea instanţei de judecată.

Prefectura Vaslui a câştigat, la începutul lunii octombrie, la Curtea de Apel Iaşi, procesul cu Consiliul Local Pogana, unul din cele trei consilii locale din judeţ care au avut câştig de cauză la instanţa de fond pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist, magistraţii ieşeni admiţând astfel recursul instituţiei vasluiene.

Astfel, magistraţii ieşeni au casat hotărârea instanţei de fond şi au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a hotărârii CL Pogana privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în comună.

"În fond, admite cererea de anulare a prevederilor articolului 1 din Hotărârea nr. 10 din 28 februarie 2013, în partea care interzice explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de şist, prin metode neconvenţionale, în măsura în care această interdicţie s-ar aplica terenurilor ce nu fac parte din patrimoniul comunei Pogana, judeţul Vaslui", se arată în motivarea, pe scurt, publicată de Curtea de Apel Iaşi.

Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui alte 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective. CL Pungeşti şi CL Băcani au fost singurele care au făcut recurs la sentinţele instanţei vasluiene.

În procesul cu CL Băcani, Curtea de Apel Iaşi a dispus, în urmă cu mai puţin de o săptămână, rejudecarea cauzei, cu consultarea unor geologi de la Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi.

Compania Chevron deţine patru acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist, în localităţile Siliştea - Pungeşti, Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi două autorizaţii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmează a fi montate sondele de explorare de la Siliştea - Pungeşti şi Puieşti.

Chevorn a început în luna mai lucrările de foraj în comuna vasluiană Pungeşti, explorare finalizată în vara acestui an. Compania petrolieră a prelevat probe de sol şi aşteaptă rezultatul analizelor de laborator prin care se va stabili dacă zăcământul este unul rentabil pentru a fi exploatat prin metoda fracturării hidraulice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici