Chiliman: Cer demisia ministrului Pogea

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că îi cere lui Traian Băsescu demiterea ministrului Gheorghe Pogea, întrucât acesta "refuză de câteva luni" să achite salariile profesorilor din sectorul 1, edilul adăugând că a dat în judecată Ministerul Finanţelor pentru plata acestor drepturi.

22 afișări
Imaginea articolului Chiliman: Cer demisia ministrului Pogea

Chiliman: Cer demisia ministrului Pogea (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea (Imagine:Doru Nica/Mediafax Foto)

Potrivit lui Chiliman, Ministerul Finanţelor refuză, de câteva luni, să achite salariile profesorilor din sectorul 1, în ciuda solicitărilor adresate de primărie ministerului.

Edilul a precizat, vineri, că în ultimele opt luni a acoperit din bugetul local plata salariilor cadrelor didactice, a asistenţilor maternali, a personalului didactic din instituţiile de învăţământ special. Chiliman a adăugat că, în condiţiile în care primăria suportă şi lucrările de consolidare şi modernizare a şcolilor, precum şi programul "laptele şi cornul", bugetul local a rămas fără resurse financiare prin care să fie acoperite în continuare salariile profesorilor.

"În sectorul 1, începutul şcolii este incert, întrucât Ministerul Finanţelor refuză să plătească salariile profesorilor din acest sector. Nu pot să nu observ că alte primării de sector, colorate politic, similar cu Guvernul, nu au nici o problemă. Şi, în acest caz, domnul Pogea trebuie să plece acasă, eventual împreună cu politrucii care l-au numit ministru", a mai spus Chiliman.

Edilul sectorului 1 a precizat că ministrul Pogea şi Guvernul pretind ca salariile profesorilor din ultimele cinci luni ale 2009 să fie suportate integral de la bugetul sectorului 1, nu de la bugetul de stat aşa cum prevede legea salariilor.

"Ori domnul Pogea nu are aceşti bani şi atunci orice ministru de finanţe care a ajuns în această situaţie pleacă acasă, ori domnul Pogea are aceşti bani, dar nu vrea să-i dea la sectorul 1", a susţinut Chiliman.

Primarul sectorului 1 a concluzionat, arătând că este "o bătaie de joc din partea Ministerului Finanţelor" care nu-şi respectă obligaţiile faţă de profesori mai ales în condiţiile în care sectorul 1 produce 10% din PIB României.

Chiliman a continuat, precizând că este la conducerea singurei primării din Bucureşti care, în 2009, a acordat profesorilor bonusuri în tichete cadou suportate din banii de la bugetul local.

"Salariile profesorilor sunt în ograda Guvernului şi, pentru că domnul Pogea nu şi-a făcut datoria, acţionăm Guvernul în judecată. Sunt convins că justiţia le va face dreptate profesorilor alături de care îmi declar solidaritatea", a spus Chiliman.

În finalul declaraţiei de presă, Chiliman a adresat un apel public profesorilor de a nu boicota începerea anului şcolar.

"Chiar dacă aveţi dreptate, în acest caz, vă rog de dragul copiilor şi pentru prestigiul unităţiilor noastre de învăţământ să nu decideţi neînceperea anului şcolar", a conchis Chiliman.

Consiliul naţional al FEN a hotărât reluarea conflictului de muncă, întrucât Guvernul nu a respectat termenii Acordului cu sindicatele, şi a anunţat că în prima zi a anului şcolar membrii organizaţiei vor înmâna un protest tuturor parlamentarilor, demnitarilor şi reprezentanţilor administraţiei locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici