FEN reia conflictul de muncă şi prezintă la festivităţile din 14 septembrie protestul organizaţiei

Consiliul naţional al FEN a hotărât reluarea conflictului de muncă, întrucât Guvernul nu a respectat termenii Acordului cu sindicatele, şi anunţă că în prima zi a anului şcolar membrii organizaţiei vor înmâna un protest tuturor parlamentarilor, demnitarilor şi reprezentanţilor administraţiei locale.

40 afișări
Imaginea articolului FEN reia conflictul de muncă şi prezintă la festivităţile din 14 septembrie protestul organizaţiei

FEN reia conflictul de muncă şi prezintă la festivităţile din 14 septembrie protestul organizaţiei (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), întrunit în şedinţă extraordinară, a analizat "situaţia în care a fost adus învăţământul românesc şi salariaţii acestuia", potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale.

"După numeroase întâlniri, negocieri, discuţii cu reprezentanţii Guvernului, constatăm cu dezamăgire că proiectul legii salarizării unitare în domeniul bugetar situează personalul din învăţământ în partea inferioară a grilei, numeroase sporuri acordate până în prezent pentru calitate şi performanţă în educaţie au dispărut din proiectele de lege ce vor fi asumate de Executiv, iar Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, a redus recent peste 19.000 de posturi, fără consultarea şi acordul partenerilor sociali", a precizat sursa citată.

Totodată, potrivit FEN, Guvernul, prin rectificările negative, a diminuat bugetul Educaţiei cu circa 2,5% din PIB în 2009, încălcând "flagrant" Legea învăţământului.

Reprezentanţii FEN mai spus că Executivul a hotărât diminuarea cu 15,5% în lunile octombrie - decembrie 2009 a salariilor angajaţilor din sistemul educaţional.

Aceştia reclamă că Acordul încheiat de către federaţiile sindicale cu reprezentanţii Guvernului, pe 6 mai, a fost grav încălcat de către Executiv, Legea 221/2008 privind majorarea salariilor personalului didactic nu a fost nici până în prezent pusă în aplicare, iar creşterile salariale nu se regăsesc nici în proiectul Legii salarizării unitare a bugetarilor.

"Faţă de cele de mai sus şi constatând că protestele iniţiate de către salariaţii din alte sectoare bugetare (justiţie, personal consular) au dat roade, Consiliul Naţional al FEN a hotărât reluarea conflictului de muncă, conform punctului 10 din Acord, întrucât termenii acestuia nu au fost respectaţi de către Guvern", se mai precizează în comunicat.

FEN face apel către celelalte trei federaţii sindicale din învăţământ să se alăture demersului acesteia, în interesul tuturor angajaţilor din educaţie, şi cere începerea procedurilor pentru reluarea grevei generale în învăţământ, potrivit articolului 10 din Acordul semnat între sindicate şi reprezentanţii Executivului. Potrivit reprezentanţilor FEN, doar federaţiile semnatare au respectat Acordul încheiat la 6 mai, suspendând atunci acţiunile de protest.

Mai mult, FEN a anunţat că în 14 septembrie, prima zi a anului şcolar, va prezenta un protest al membrilor organizaţiei din unităţile de învăţământ, în cadrul festivităţilor prilejuite de deschiderea şcolii, document care va fi înmânat tuturor parlamentarilor, demnitarilor şi reprezentanţilor administraţiei locale.

De asemenea, Consiliul Naţional al Federaţei Educaţiei Naţionale cere tuturor parlamentarilor să nu susţină promovarea proiectelor de lege în forma înaintată de către Guvern.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat, miercuri, că îşi retrage semnătura de pe Acordul semnat pe 6 mai de către liderii federaţiilor sindicale din educaţie şi reprezentanţii Guvernului, acuzând Executivul de nerespectarea mai multor puncte din acest document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici