Toate federaţiile din Educaţie au semnat acordul cu MECI

Ministrul Ecaterina Andronescu a transmis, miercuri, elevilor care vor susţine, joi, teza la Limba română să se pregătească "pentru o zi normală", după ce toate federaţiile din Educaţie au semnat acordul cu Ministerul Educaţiei.

22 afișări
Imaginea articolului Toate federaţiile din Educaţie au semnat acordul cu MECI

Toate federaţiile din Educaţie au semnat acordul cu MECI (Imagine din arhivă; Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Acordul semnat miercuri are zece puncte, cea mai multă atenţie acordându-se punctului unu din document referitor la resursele alocate Educaţiei prin buget astfel încât să fie asigurate veniturile salariale ale cadrelor didactice.

Vezi aici acordul semnat de Federaţiile din Educaţie şi MECI

Ecaterina Andronescu a citit, într-o conferinţă de presă la finalul negocierilor, prevederile acordului semnat între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din învăţământ - FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater".

Primul punct prevede ca resursele alocate Educaţiei prin buget să fie asigurate de Ministerul Finanţelor Publice fără a afecta nivelul veniturilor salariale pe 2009.

Potrivit punctului doi din acord, în luna mai se va constitui, prin ordin al Ministrului Educaţiei, comisia de monitorizare pentru evaluarea modului în care s-au realizat şi se vor realizat cheltuielile privind investiţiile în educaţie.

Punctul trei se referă la definitivarea principiilor şi a calendarului privind descentralizarea în conformitate cu o anexă din protocol care cuprinde un calendar ce eşalonează etapele procesului de descentralizare în conformitate cu acordul cu Banca Mondială, de a cărei expertiză beneficiază în desfăşurarea procesului de descentralizare.

Andronescu a precizat că vicepremierul Dan Nica a lansat o invitaţie ca marţea viitoare să fie o întâlnire la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu sindicaliştii şi reprezentanţii asociaţiilor primarilor de comune, de oraşe şi a preşedinţilor de Consilii judeţele.

"Dacă acolo vom conveni modificări faţă de aceste anexe, este un alt punct", a precizat ministrul Educaţiei.

Al patrulea punct din acord prevede menţinerea titularizării în sistemul naţional de învăţământ şi în viitoarele legi ale educaţiei.

Punctul cinci din acord se referă la preluarea în corpul legii salarizării unitare a sistemului bugetar a unui model european de ierarhiare a categoriilor bugetare. În acest sens, Ministerul Educaţiei va susţine plasarea cadrelor didactice cât mai aproape de vârful ierarhiei.

Punctul şase prevede că proiectele şi programele de cercetare aflate în derulare vor continua, prin alocarea corespunzătoare a creditelor bugetare şi prin utilizarea creditelor de angajament.

Al şaptelea punct din acord prevede ca Ministerul Educaţiei şi partenerii sociali să înceapă dezbaterile pe legile învăţmântul pe data de 15 mai.

Punctul al optulea din acord prevede asigurarea finanţării pentru anul şcolar 2008-2009 a numărului de beneficiari ai bursei "Bani de liceu".

În ultimele două puncte ale acordului se arată că sindicaliştii suspendă greva anunţată, iar în cazul în care nu se vor respecta termenii din acest acord, îşi rezervă dreptul de a relua acţiunile de protest.

Ecaterina Andronescu le-a mulţumit miniştrilor Muncii, Finanţelor şi Administraţiei şi Interne pentru prezenţa la negocieri, întrucât în acord erau multe probleme care îi vizau şi împreună şi-au asumat toate cele zece puncte din acordul cu sindicatele.

De asemenea, ministrul Educaţiei a spus că acordul a fost asumat de premier, care a fost informat despre prevederile acestuia şi urmează să îl semneze.

Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a spus că acordul este pe muchie de cuţit şi că în orice moment în care nu va fi respectat unul din punctele acordului sau dacă vor apărea alte probleme, conflictul de muncă va fi redeschis.

El a atras atenţia, în conferinţa de presă, că "sfârşitul anului este departe".

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor Părinţilor din Învăţământul Preunivesitar, Mihaela Gună, prezentă la conferinţa de presă, a mulţumit că s-a ajuns la un acord între Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii cadrelor didactice, întrucât tot acest conflict a avut efecte negative asupra elevilor.

Ministrul Educaţiei a apreciat prezenţa preşedintelui Federaţiei Naţionale a Asociaţilor Părinţilor, arătând că aceasta a fost un factor de stabilitate în discuţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici