Chimicalele în exces fac pepenii din China să explodeze. Vezi la ce te poţi aştepta din partea fructelor vândute în România

Pepenii plantaţi pe o porţiune de 47 de hectare din China au explodat, cauza fiind, se pare, folosirea în exces a unei substanţe care accelerează procesul de creştere a plantelor.

929 afișări
Imaginea articolului Chimicalele în exces fac pepenii din China să explodeze. Vezi la ce te poţi aştepta din partea fructelor vândute în România

Chimicalele în exces fac pepenii din China să explodeze. Vezi la ce te poţi aştepta din partea fructelor vândute în România

Este vorba de Forchlorfenuron, o substanţă folosită la accelerarea creşterii şi în SUA - pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa.

"La noi toate produsele sunt controlate. În spaţiul extraeuropean se foloseşte absolut orice. În Europa, însă, totul este controlat. Europa are alt program, e supercontrolat, e o listă de produse care nu se pot utiliza. Afară sunt permise orice fel de substanţe", a declarat pentru gândul secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
Acesta a adăugat că produsele care conţin astfel de substanţe nu pot ajunge în Europa nici prin importuri din spaţiul extracomunitar.
"Se recoltează probe, se fac analize în laboratorul fitosanitar, nu intră nimic care nu este în regulă", a dat asigurări Rădulescu.
Forchlorfenuronul a fost testat pe şoareci în SUA, observându-se că, la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia. De asemenea, şoarecii au scăzut în greutate pe parcursul testelor.
Totuşi, subtanţa a primit aviz pozitiv de folosire în SUA, deoarece nu conţine substanţe cancerigene şi nici nu s-au observat efecte negative asupra creierului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici