Chiriaşii ANL vor putea ipoteca locuinţele pentru a obţine credite destinate achiziţiei acestora

Chiriaşii ANL vor putea să ipotecheze locuinţele pentru a contracta credite destinate cumpărării apartamentelor respective, iar băncile vor avea posibilitatea să scoată la vânzare, în orice moment, unităţile locative respective în cazul în care beneficiarii finanţării nu-şi respectă obligaţiile.

74 afișări
Imaginea articolului Chiriaşii ANL vor putea ipoteca locuinţele pentru a obţine credite destinate achiziţiei acestora

Chiriaşii ANL vor putea ipoteca locuinţele pentru a obţine credite destinate achiziţiei acestora

Persoanele care timp de cel puţin cinci ani au utilizat continuu o locuinţă construită de ANL, în baza unui contract de închiriere, pot să devină proprietarii acesteia. Apartamentele cumpărate de chiriaşi nu pot fi însă vândute, tot pe o perioadă de cinci ani, pentru evitarea speculaţiilor imobiliare.

Această interdicţie împiedică persoanele în cauză să garanteze cu locuinţa un credit bancar destinat cumpărării proprietăţii, iar autorităţile vor să modifice prevederea legislativă respectivă.

"Instituţiile financiar-bancare (...) au sesizat că suspendarea dreptului de a dispune de proprietate (de locuinţe) pe o perioadă de cinci ani conduce la imposibilitatea garantării creditelor prin ipoteci asupra locuinţelor care se cumpără de către tineri", se arată în nota de fundamentare a unei Ordonanţe de Urgenţă elaborată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, care vizează modificarea Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea ANL.

Astfel, iniţiatorii proiectului doresc modificarea unui articol care face referire la perioada în care locuinţele nu pot fi înstrăinate şi adăugarea unei excepţii, conform căreia locuinţele pot face obiectul unor garanţii reale imobiliare constituite în favoarea instituţiilor de credit.

"Instituţiile de credit vor putea valorifica locuinţele şi anterior expirării termenului de cinci ani, pe calea executării silite, în condiţiile legii, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor din contractele de credit de către
proprietarii locuinţelor", potrivit formei revizuite a articolului vizat.

Neadoptarea în regim de urgenţă a acestei măsuri ar conduce la neconstituirea surselor de venituri bugetare din vânzarea locuinţelor şi ar avea consecinţe grave asupra reconstituirii bugetului destinat finanţării construcţiei de noi locuinţe, implicit asupra dezvoltării programului de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici