Chiuariu: Transformarea CNSAS într-o autoritate administrativă de investigaţie, singura soluţie

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, susţine că singura soluţie pentru a salva Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii este transformarea acestuia într-o autoritate administrativă autonomă de investigaţie.

1 afișare
Imaginea articolului Chiuariu: Transformarea CNSAS într-o autoritate administrativă de investigaţie, singura soluţie

Chiuariu: Transformarea CNSAS într-o autoritate administrativă de investigaţie, singura soluţie

"Singura soluţie pentru a salva CNSAS este transformarea acestuia într-un organ de investigaţie, care, în cazul în care găseşte probe de poliţie politică, să sesizeze o instanţă judecătorească, aceasta putând constata calitatea de agent sau de colaborator al fostei securităţi", declară Tudor Chiuariu, secretar general adjunct al PNL.

El a subliniat că aceasta este singura soluţie juridică pentru a continua activitatea CNSAS, după decizia Curţii Constituţionale de joi prin care Legea 187/1999 privind activitatea CNSAS a fost declarată neconstituţională, Parlamentul având 45 de zile pentru a o corecta.

"Singura soluţie pentru a salva CNSAS este transformarea acestuia într-o autoritate administrativă autonomă de investigaţie. Acesta va face verificări privind calitatea unei persoane de agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste. În cazul în care găseşte probe de poliţie politică, CNSAS va sesiza instanţa judecătorească de contencios administrativ, aceasta putând da verdicte de apartenenţă sau colaborare cu fosta securitate.
Decizia Curţii Constituţionale prin care se lipseşte de efecte întreaga lege a CNSAS se întemeiază pe trei argumente principale", explică liberalul..

Primul argument invocat de Chiuariu se referă la faptul că CNSAS cumulează funcţia de anchetă (investigaţie), cea de judecată şi cea de soluţionare a unei căi de atac.

Cel de-al doilea se referă la posibilitatea Consiliului de a da verdicte noi, în cazul descoperirii unor probe noi. Aceste verdicte noi pot contrazice şi lipsi de efecte hotărâri judecătoreşti, în cazul în care vechiul verdict a fost contestat în instanţă şi s-a pronunţat o hotărâre definitivă.

Al treilea argument, bazându-se şi pe cele anterioare, constată că, în lipsa unei reglementări clare privind natura CNSAS, acesta este o instanţă extraordinară, în sensul celor interzise de art. 126 alin. 5 din Constituţie.
Toate aceste trei obiecţii de neconstituţionalitate pot fi înlăturate, arată Tudor Chiuariu.

"Dacă CNSAS ar păstra numai funcţia de investigaţie, atunci prima şi cea de-a treia obiecţie ar dispărea. CNSAS nu ar cumula această funcţie cu cea de judecată, urmând ca, dacă în urma verificărilor, există probe privind acte de poliţie politică, să sesizeze instanţa judecătorească de contencios administrativ. Aceasta va pronunţa un verdict de apartenenţă sau colaborare cu poliţia politică sau va respinge acţiunea.
În acelaşi timp, CNSAS nu ar mai îndeplini funcţia de judecată şi nu ar mai putea fi calificată drept o instanţă extraordinară. De asemenea, natura juridică a CNSAS poate fi clarificată, prin includerea sa în categoria autorităţilor adminsitrative autonome, aflate sub control parlamentar, modalitatea de desemnare a membrilor putând fi, în principiu, păstrată", susţine liberalul Tudor Chiuariu.

El spune că, în privinţa celui de-al doilea argument, prin mutarea verdictului de la CNSAS la instanţa de judecată, ar dispărea şi problema "verdictelor noi".

"În cazul în care a intervenit o hotărâre judecătorească privind apartenenţa sau colaborarea cu fosta securitate, şi sunt descoperite probe noi, împotriva acestei hotărâri poate fi exercitată calea de atac extraordinară a revizuirii", mai spune secretarul general adjunct al PNL.

Alte prevederi constatate neconstituţionale, cele referitoare la încetarea mandatului de parlamentar ca urmare a condamnării la fals în declaraţiile privind apartenenţa sau colaborarea la fosta securitate, pot fi remediate prin modificarea Codului penal, în opinia lui Chiuariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici