Ciamba despre migraţie: Nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba a declarat, marţi la Bruxelles, că România va avea, în perioada Preşedinţiei Consiliului UE, o abordare echilibrată în ceea ce priveşte migraţia, precizând că „nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor cote”

481 afișări
Imaginea articolului Ciamba despre migraţie: Nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor

Ciamba despre migraţie: Nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor

Întrebat, într-o conferinţă de presă, marţi la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului Afacerilor Generale, despre strategia României asupra pachetului privind migraţia, în perioada mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, George Ciamba a spus că ţara noastră îşi propune o abordare echilibrată.

„Putem avea mai multe practici. Migraţia este unul dintre cele mai complicate dosare. Vă asigur că vom face tot ce putem pentru a obţine rezultate, dar până la urmă nu va depinde de noi, ci şi de alţi actori. Nu îi reprezentăm nici pe cei care vor cote, nici pe cei care nu vor cote, ci încercăm să obţinem un echilibru. Vom fi un partener corect şi în cadrul colaborării cu PE, şi cred că în acest dosar e cea mai importantă abordate”, a afirmat ministrul român delegat pentru Afaceri Europene.

Chestionat în legătură cu criticile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a exprimat „dubii” cu privire la capacitatea României de a deţine Preşedinţia Consiliului UE, George Ciamba a răspuns: „Am luat lucrurile din mers. Suntem pregătiţi pentru Preşedinţia Consiliului UE. Mă voi întâlni cu preşedintele Comisiei Europene în câteva zile. Şi cred că această vizită e răspunsul la întrebare”.

La finalul anului precedent, Jean-Claude Juncker a spus că deşi este „bine-pregătit din punct de vedere tehnic”, Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles „deplin” ce presupune acest mandat la Preşedinţia Consiliului UE.

Preşedintele CE sugera că România ar trebui să aibă o abordare prudentă care „presupune şi disponibilitatea de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte unele preocupări”, adăugând că are unele dubii în această privinţă.

Jean-Claude Juncker urmează să efectueze o vizită la Bucureşti, iar vineri ca susţine o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă, în contextul preluării de la 1 ianuarie a Preşedinţiei Consiliului UE de către România, pentru o perioadă de şase luni.

La conferinţa de presă de marţi, la Bruxelles, comisarul european pentru buget Günther Oettinger, a fost întrebat ce decizie sau elemente tehnice l-ar determina să îşi schimbe perspectiva asupra propunerii legate de Brexit, cum ar fi amânarea Brexit sau prelungirea negocierilor. Întrebarea a fost pusă de presă în contextul discuţiilor în cadrul Consiliului Afacerilor Generale despre Cadrul Financiar Multianul (CFM).

Oficialul german a răspuns că până la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ţara trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile pe care le are ca stat membru al UE.

„Retragerea Regatului Unit din UE e relevantă mai întâi în cadrul bugetului. În cadrul procedurilor bugetare a fost aprobat proiectul de către Consiliu şi prietenii noştri au obligaţiile statutului de membru, trebuie să plătească bani, dar după ieşire vedem ce se va întâmpla. Aceste lucruri sunt valabile până la sfârsitul anului. Acordul negociat de Comisie cu prietenii britanici e relevant, dar trebuie să se schimbe pentru că bugetul european poate face faţă doar acelor cheltuieli care pot fi finanţate. Nu putem face datorii europene. Dorim să prezentăm acest proiect în luna mai.

În 2020 e ultimul an în cadrul financiar 2014-2020 şi de aceea guvernul May ştie că britanicii trebuie să participe cu toate obligaţiunile şi anul viitor. În următoarele săptămâni vom vedea ce modificări vor fi necesare în urma deciziei privind Brexit. La nivel de cifre, de plăti, dacă nu-şi vor îndeplini colegii britani obligaţiile, atunci ne vor lipsi nişte miliarde, e vorba de o sumă mare care va lipsi de la buget şi trebuie să vedem cum vor continua discuţiile privind următorul cadru financiar multianual. Vor lipsi până la 40 miliarde de euro, dacă prietenii noastri britani nu îşi vor achita plăţile”, a explicat Günther Oettinger.

Referitor la Brexit, autorităţile britanice şi cele europene discută despre posibilitatea extinderii articolului 50 pe fondul temerilor că acordul de Brexit nu va fi finalizat până la data de 29 martie, relatează The Telegraph, citând mai multe surse.

În schimb, potrivit agenţiei Reuters, Stephen Barclay, ministrul britanic pentru Brexit a afirmat că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la data de 29 martie şi nu intenţionează să prelungească perioada Articolului 50.

Trei surse diferite din UE au confirmat faptul că oficialii britanici au „tras sfori” şi au „testat terenul” pentru o extindere a articolului 50, chiar dacă guvernul a anunţat că nu intenţionează să solicite prelungirea perioadei de negociere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici