Cimitirul Bellu, în Ruta Europeană a Cimitirelor Semnificative

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a discutat, vineri, cu o delegaţie a Asociaţiei Cimitirelor Semnificative din Europa pentru a definitiva aspectele privind logistica introducerii Cimitirului Bellu în Ruta Europeană a Cimitirelor Semnificative.

313 afișări
Imaginea articolului Cimitirul Bellu, în Ruta Europeană a Cimitirelor Semnificative

Cimitirul Bellu, în Ruta Europeană a Cimitirelor Semnificative (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Primarul General, Sorin Oprescu, s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Cimitirelor Semnificative din Europa, din care face parte şi Cimitirul Bellu, ca membru cu drepturi depline, din anul 2010.

"Este o dimensiune nouă a ceea ce înseamnă educaţia civilizaţiei şi educaţia culturală a unui popor. Cred cu tărie în acestă dimensiune culturală şi sper că şi cetăţenii oraşului vor primi cu deschidere această iniţiativă", a declarat edilul Capitalei.

Preşedinta Asociaţiei, Luisa Yzaguirre, a subliniat importanţa culturală şi istorică a acestui proiect, arătând că percepţia asupra cimitirelor s-a schimbat în ultimii ani şi din ce în ce mai mulţi oameni au devenit conştienţi că necropolele, cimitirele şi mausoleele reprezintă o parte importantă a istoriei.

"Ne dorim să includem şi cimitirul Bellu în Ruta Europeană a Cimitirelor Semnificative şi sperăm că acesta va avea un rol din ce în ce mai important în cadrul Asociaţiei", a declarat Luisa Yzaguirre.

Ruta Europeană a Cimitirelor Semnificative este un program cultural care generează anual la nivelul Uniunii Europene aproximativ cinci milioane de vizitatori.

Din delegaţia sosită în România pentru a definitiva aspectele privind logistica introducerii Cimitirului Bellu în Ruta Europeană a Cimitirelor Semnificative fac parte reprezentanţi din Spania, Estonia, Slovenia, Germania şi Italia.

Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a anunţat că sâmbătă, în cadrul celei de a VII-a ediţii a Nopţii Europene a Muzeelor, va fi organizat evenimentul "O noapte în Grădina cu suflete a Baronului Bellu". Manifestarea, care îşi propune să permită publicului descoperirea şi conştientizarea valorilor culturale naţionale şi europene, precum şi creşterea accesului la cultură, se va desfăşura între orele 20.00-2.00, intrarea fiind liberă.

Cu acest prilej, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane va organiza o expoziţie de fotografie (arta funerara), o expoziţie de pictură, cu lucrări ale elevilor de la mai multe şcoli din Capitală, un recital de muzică clasică şi un pelerinaj la mormintele marilor artisti (Gina Patrichi, Toma Caragiu, Amza Pelea, Ernest Maftei, Gheorghe Dinică).

De asemenea, va exista şi un circuit al celor mai importante monumente din cadrul cimitirului: Aurel Vlaicu, Generalul Dragalina, Eroii francezi, Vasile Lascăr, C.A.Rosetti, fraţii Poroineanu, doamna cu umbrela, Barbu Bellu, Ion Mincu, Iulia Haşdeu şi se va vizita interiorul mausoleului fraţilor Gheorghieff, mausoleul Fam.George Gr.Cantacuzino (Nababul) şi al capelei mari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici