Cinci bărbaţi, membri ai unei grupări, trimişi în judecată pentru trafic de migranţi sirieni

Cinci bărbaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT, fiind acuzaţi că pe parcursul anului 2013, ajutaţi de alte 11 persoane deferite deja justiţiei, au constituit un grup infracţional organizat, structurat pe patru segmente, pentru a ajuta migranţi sirieni să ajungă în ţări din vestul Europei.

331 afișări
Imaginea articolului Cinci bărbaţi, membri ai unei grupări, trimişi în judecată pentru trafic de migranţi sirieni

Cinci bărbaţi, membri ai unei grupări, trimişi în judecată pentru trafic de migranţi sirieni (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a lui Alias Badel, zis ”Khider”, cetăţean german de origine irakiană, în stare de arest preventiv, a lui Paraschiv Dragă, zis ”Rici, Riciu”, în stare de libertate, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi, precum şi a lui Răzvan-Iulian Măgureanu, Adrian Nicuşor Coteanu şi Gheorghe Dragă, în stare de libertate, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

În 30 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a lui Badel Alias, iar ulterior, în 10 iulie 2015, inculpatul a fost extrădat din Germania în România, în baza mandatului european de arestare, emis în 6 august 2014.

Astfel, în perioada ianuarie - septembrie 2013, pe relaţia Turcia - Bulgaria - România - unul din statele de vest ale Europei, cu precădere Germania, a acţionat o grupare infracţională formată din cetăţeni de naţionalitate germană, siriană, turcă, bulgară şi română, ”care au avut ca preocupare infracţiuni din sfera traficului de migranţi sirieni”, potrivit DIICOT.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că lideri ai grupării erau mai multe persoane domiciliate în Germania.

”În momentul în care grupurile de migranţi ajungeau în Bulgaria sau în România, liderii reţelei se deplasau în ţara respectivă, unde, împreună ceilalţi membri ai grupării, organizau scoaterea şi transportarea ilegală către ţara de destinaţie”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

În perioada aprilie - august 2013, Alias Badel a coordonat mai multe grupuri de migranţi de naţionalitate siriană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei din Bulgaria în România, precum şi din România în Ungaria.

De asemenea, în mai 2013, Alias Badel împreună cu Paraschiv Dragă, Gheorghe Dragă, Nicuşor Adrian Coteanu şi Răzvan-Iulian Măgureanu au organizat scoaterea ilegală din România a unui grup format din patru cetăţeni sirieni, care au fost prinşi în 11 mai 2013, la punctul de frontieră Cenad, judeţul Timiş, ascunşi într-un autovehicul.

Anchetatorii au stabilit că, pe teritoriul României, gruparea infracţională era împărţită pe mai multe segmente.

Astfel, primul segment al grupării format din Khara Mohammed Mohammed, Mahmoud Omar şi Abdi Gali şi-au desfăşurat activitatea infracţională în judeţele Constanţa, Galaţi şi în Bucureşti. Cei trei aveau rolul de a prelua migranţii care intrau ilegal în România din Bulgaria, prin zonele de competenţă al Sectorului Poliţiei de Frontieră Ostrov şi Giurgiu, sau din Turcia, prin zona de compenenţă a Gărzii de Coastă Constanţa. Ulterior, aceştia îi cazau pe migranţi şi îi predau către ceilalţi membri ai reţelei, pentru a-i scoate ilegal din România.

Khara Mohammed Mohammed, zis ”Maher”, sub coordonarea lui Faysal Ibrahim şi Mussa Abdel Aziz, prelua grupurile de migranţi care intrau ilegal în România din Bulgaria sau direct din Turcia.

”S-a stabilit că împreună cu Mahmoud Omar, zis «Abu Ali» sau «Steven» şi Abdi Gali, zis «Ghaleb», au cazat migranţii în diferite zone din Bucureşti, după care îi transportau şi îi predau membrilor grupării care se ocupau cu scoaterea acestora din România”, precizează DIICOT.

De asemenea, în perioada aprilie – septembrie 2013, Khara Mohammed Mohammed, împreună cu Mahmoud Omar şi Abdi Gali, au preluat mai multe grupuri de migranţi care au intrat ilegal în România din Turcia cu diferite ambarcaţiuni de dimensiuni medii, navigând pe Marea Neagră.

”Cei trei inculpaţi au avut un rol bine stabilit, în sensul că Mahmoud Omar a ţinut legătura cu Faysal şi Mussa, preluând grupurile după intrarea în România, iar Khara Mohammmed Mohammed, care ştia limba română, contacta ceilalţi membrii ai reţelei şi stabilea cu aceştia scoaterea migranţilor din ţară”, mai arată DIICOT.

Totodată, Marin Nicolae, zis ”Toni”, a sprijinit membrii grupării infracţionale prin căutarea şi negocierea de sume de bani cu diferite persoane dispuse să scoată sau să introducă ilegal în/din România grupuri de migranţi.

Cel de-al doilea segment al grupării, format din nouă membri, şi-a desfăşurat activitatea infracţională în judeţul Satu Mare, precum şi în statele de vest din Europa (Ungaria şi Austria). Sub coordonarea lui Khara Mohammed Mohammed, cei în cauză s-au ocupat cu preluarea migranţilor din Bucureşti, cu scoaterea ilegală a acestora prin Sectorul Poliţiei de Frontieră Petea, judeţul Satu Mare, iar ulterior cu transportarea până în Viena-Austria.

Cel de-al treilea segment al grupării, format din Murariu Constantin Teodor, Niţă Claudiu Panait şi Lovacszi Istvan, şi-a desfăşurat activitatea infracţională în Timişoara. Sub coordonarea lui Khara Mohammed Mohammed, cei trei s-au ocupat cu preluarea, cazarea şi scoaterea migranţilor, prin punctele de frontieră cu Ungaria, ascunşi în automarfare.

Cel de-al patrulea segment al grupării, format din Paraschiv Dragă, zis ”Rici”, Gheorghe Dragă, Nicuşor Adrian Coteanu şi Răzvan-Iulian Măgureanu, au acţionat pe relaţia Craiova – judeţul Timiş. Sub coordonarea lui Badel Alias şi a lui Karaca Metin, aceştia se ocupau cu scoaterea ilegală din România a grupurilor de migranţi, ascunşi în mijloace de transport.

Halus Nuri Hussein, zis ”Ahmed”, a avut rolul de a organiza intrarea ilegală din Bulgaria până în România a grupurilor de migranţi.

În noiembrie 2013, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Mussa Abdel Aziz, Khara Mohammed Mohammed, Mahmoud Omar, Abdi Gali, Halus Nuri Al Hussein, Murariu Constantin Teodor, Lovaszi Istvan, Niţă Caludiu-Panait şi Marin Nicolae, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

De asemenea, în 18 martie 2015, au fost trimişi în judecată şi Metin Karaca şi Faysal Ibrahim, tot pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici