Cinci colete cu 500 de iguane verzi, reţinute în vamă la Otopeni

Autorităţile vamale de la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni au reţinut, marţi, 500 de iguane verzi aduse din Salvador în cinci colete, pentru care firma care le-a importat a prezentat vameşilor un document fals, potrivit purtătorului de cuvânt al Vămii Otopeni, Bogdan Mihei.

528 afișări
Imaginea articolului Cinci colete cu 500 de iguane verzi, reţinute în vamă la Otopeni

Cinci colete cu 500 de iguane verzi, reţinute în vamă la Otopeni (Imagine: Mediafax Foto)

Cele 500 de iguane verzi, în valoare totală de 250.000 de dolari, ar fi trebuit să ajungă la firma Profipet din Ploieşti, care nu deţinea însă autorizaţia necesară de import emisă de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD).

"Iguanele vor fi predate autorităţilor competente din Ministerul Mediului şi, probabil, din Autoritatea Sanitar-Veterinară, urmând să se stabilească dacă vor fi înapoiate sau vor rămâne în România", a explicat purtătorul de cuvânt.

Acesta a adăugat că organele abilitate vor face cercetări pentru a stabili dacă persoanele implicate se fac vinovate de infracţiunea de fals.

Cele 500 de iguane ar putea fi confiscate, au declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX, surse din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD).

Iguanele, animale protejate, care se supun unui regim special prevăzut prin Regulamentul 338 al Comisiei Europene, nu pot fi importate fără un aviz denumit "CITES". Sursele citate au explicat că avizul de import pentru specii CITES se obţine de la MMDD, iar compania Profipet a solicitat eliberarea respectivului aviz.

"Problema a fost că documentaţia pe care ne-au trimis-o era incompletă. Lipseau documente eliberate de Academia Română şi mai multe documente legate de siguranţa transportului, aşa că nu le-am putut elibera avizul solicitat", au declarat sursele ministeriale.

Potrivit acestora, firma care le-a importat riscă să rămână fără aceste animale, care ar putea fi confiscate de comisarii Gărzii de Mediu.

Întrebaţi unde vor fi duse, în acest caz, reptilele, cei de la MMDD au precizat că acest lucru va fi stabilit ulterior, arătând însă că există locuri unde iguanele ar putea fi crescute.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici