Cinci judeţe din sudul ţării, afectate de inundaţiile din ultimele zile

Inundaţiile din ultimele zile au afectat judeţele Dolj, Teleorman, Olt, Giurgiu şi Argeş, unde au fost avariate mai multe locuinţe şi terenuri, iar în prezent sunt evacuate 10 persoane, conform situaţiei prezentate de prefecţi la Comandamentul pentru inundaţii de la Guvern.

340 afișări
Imaginea articolului Cinci judeţe din sudul ţării, afectate de inundaţiile din ultimele zile

Cinci judeţe din sudul ţării, afectate de inundaţiile din ultimele zile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, în judeţul Dolj, se fac intervenţii pentru a scoate apa din zece anexe gospodăreşti şi trei case şi, de asemenea, se acţionează şi într-o zonă din Craiova.

La nivelul judeţului Teleorman, 12 localităţi şi şase comune sunt afectate de ploile din ultima perioadă. Totodată, zece persoane sunt evacuate, iar zece case, 111 gospodării şi 216 fântâni, inundate.

Tot în Teleorman, apa a afectat 400 de metri de drum judeţean şi 7,4 kilometri de drum comunal.

În judeţul Olt, nu sunt situaţii care să pună în pericol vieţi omeneşti, conform situaţiei prezentate la Guvern. Astfel, nu se impun evacuări de persoane, însă 12 comune au fost afectate, 13 case avariate, iar o casă din chirpici distrusă. Tot în Olt, au fost avariate 22 de gospodării, iar circulaţia pe un drum judeţean a fost restricţionată. De asemenea, 770 de hectare de teren arabil şi 180 de hectare de păşuni au fost inundate. În plus, au fost prelevate probe din fântânile inundate, iar către o comună au fost livraţi 600 de litri de apă plată, la cerere.

În ceea ce priveşte situaţia din judeţul Giurgiu, trei comune au fost afectate de ploi, patru anexe gospodăreşti şi un drum judeţean fiind inundate. Conform autorităţilor locale din judeţ, 109 hectare de păşuni şi 30 hectare de teren arabil au fost afectate.

În judeţul Argeş, şapte curţi din două localităţi au fost afectate de inundaţii, în timp ce în Mehedinţi şi Gorj nu au fost înregistrate probleme.

La Comandamentul pentru inundaţii, secretarul de stat din MAI Raed Arafat a recomandat ca populaţia să fie informată să nu consume apa din fântânile care nu sunt verificate.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o nouă avertizare hidrologică valabilă începând de vineri la ora 10.00 şi până sâmbătă, la ora 18.00.

Astfel, codul portocaliu de inundaţii a fost prelungit pe râurile Desnăţui (judeţul Dolj) şi Raznic (afluent al Jiului - judeţul Dolj). De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru râul Teleorman, pe sectorul aval Tătărăşti - Olteni (judeţul Teleorman), precum şi pentru râul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Călugăreni (judeţul Giurgiu).

Hidrologii au menţinut şi codul galben emis pentru râurile Drincea (judeţul Mehedinţi), Jiu - sector aval Filiaşi (judeţul Dolj), Motru şi unii afluenţi din bazinul inferior al Jiului (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ, aval Oteteliş (judeţele Vâlcea şi Olt) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior (judeţul Olt), pe râurile din bazinul Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Călmăţui (judeţul Teleorman) şi pe Neajlov - amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Dâmboviţa). O avertizare cod galben a fost instituită şi pe râul Olt - aval de Drăgăneşti (judeţul Olt).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici