Cine este extremistul maghiar care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu

De câţiva ani, radicalii maghiari tip Tokes Laszlo, Szasz Jeno, preşedintele Partidului Civic Maghiar, sau Izsak Balasz, şeful Consiliului Naţional Secuiesc sunt concuraţi tot mai serios de extremistul Barna Csibi, din Miercurea Ciuc, funcţionar la Direcţia Finanţelor Publice Harghita.

120 afișări
Imaginea articolului Cine este extremistul maghiar care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu

Cine este extremistul maghiar care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu (Imagine: Gândul)

În vârstă de 31 de ani, Csibi este cel care, anul trecut, în iulie, la Şcoala de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, îmbrăcat cu un tricou cu harta României fără Transilvania, l-a întâmpinat pe Traian Băsescu - venit să-l întâlnească acolo pe premierul ungar Orban Viktor - cu o pancartă pe care scria "Domnule Băsescu, paşaportul vă rog!" Aceasta este însă doar una dintre multele provocări pe care Barna Csibi şi le-a trecut în "palmares", în urma cărora s-a ales doar cu două amenzi anulate de instanţele de judecată, plus cu un dosar penal deschis în aprilie 2010 şi aflat încă în stadiul de cercetări la Parchetul Tribunalului Harghita.

Primele sale "performanţe" extremiste datează de prin 2008: o "Constituţie a Ţinutului Secuiesc, stat suveran, independent, unitar şi indivizibil" şi înfiinţarea, cu el pe post de "căpitan", a unei trupe paramilitare botezate "Plutonul Secuiesc din cadrul batalionului Vass Albert al Mişcării Garda Maghiară", aceasta din urmă scoasă în afara legii de autorităţile de la Budapesta din cauza caracterului său fascist.

A urmat, în 15 martie 2009, o nouă "ieşire la rampă" rămasă fără nicio urmare din partea autorităţilor: cu ocazia manifestărilor de Ziua Maghiarilor de la Cluj-Napoca, flancat de "locotenenţii" săi Szocs Tibor şi Puskas Andras Miklos, "căpitanul" Barna a defilat în alaiul actualului ministru Cseke Attila, tustrei înbrăcaţi în geci cu însemnele SS şi purtând o pancartă "Ţinutul Secuiesc nu e România!"

În acelaşi an 2009, de 1 Decembrie, alta: tot la Cluj-Napoca, împreună cu cinci acoliţi, Csibi a tulburat desfăşurarea manifestărilor de Ziua Naţională a României, printr-o acţiune provocatoare de "comemorare" a unei grupări paramilitare maghiare care, în 1918, s-a dedat la o serie de acţiuni înpotriva Marii Uniri, inclusiv masacrarea mai multor români în zona Văii Drăganului. Consecinţa: Barna şi colegii săi au fost amendaţi de poliţişti cu 50000 de lei, amenzi anulate însă, la scurt timp, de instanţa de judecată.

Citeşte mai multe despre extremistul maghiar care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici