Cioacă, trimis în judecată în dosarul violării corespondenţei Elodiei

Procurorii DIICOT Braşov au decis, luni, trimiterea în judecată a poliţistului Cristian Cioacă şi a hackerului Adrian Niţu, în dosarul violării corespondenţei prin e-mail a avocatei Elodia Ghinescu, cazul urmând să fie judecat de Curtea de Apel Braşov.

38 afișări
Imaginea articolului Cioacă, trimis în judecată în dosarul violării corespondenţei Elodiei

Cioacă, trimis în judecată în dosarul violării corespondenţei Elodiei (Imagine: Mediafax Foto)

Rechizitorul a fost finalizat, luni, de către procurorii braşoveni, care au dispus trimitera în judecată a celor doi inculpaţi pentru acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi transferul neautorizat de date informatice.

Cea de-a treia persoană cercetată în acest dosar este Marius Sebastian Breazu, ofiţer de poliţie judiciară la Poliţia Judeţeană Braşov, fost coleg al lui Cristian Cioacă. Acesta însă nu a fost trimis în judecată, fiindu-i aplicată doar o sancţiune administrativă, potrivit lui Cătălin Borcoman, şeful DIICOT Braşov.

"În cazul lui Breazu s-a dispus sancţionarea acestuia şi aplicarea unei amenzi administrative, el nefiind trimis în judecată. Există o prevedere legală conform căreia atunci când o persoană arată o atitudine sinceră nu prezintă pericol ridicat, are caracterizări foarte bune de la serviciu, chiar a fost medaliat pentru activitatea sa din Kosovo, se poate dispune scoaterea lui de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi administrative, el având calitatea de martor în acest dosar", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al DIICOT Braşov.

În plus, spre deosebire de Cioacă şi Niţu, Breazu nu a continuat acţiunea de violare a corespondenţei avocatei Ghinescu după ce a fost începută urmărirea penală, potrivit sursei citate.

Borcoman a precizat că Cioacă a refuzat să dea orice declaraţie cu privire la acest caz în faţa procurorilor, în schimb a recunoscut în faţa presei că a intrat de pe calculatorul său şi al Elodiei Ghinnescu în contul de messenger al soţiei sale.

"Nu există nicio declaraţie a domnului Cristian Cioacă în dosarul oficial. A refuzat constant să facă declaraţii în faţa procurorilor, în schimb a vorbit cu presa despre acest aspect", a adăugat Borcoman.

Potrivit sursei citate, în 2 septembrie 2007, la ora 17.00, Cioacă şi Breazu s-au deplasat la locuinţa lui Cioacă şi au intrat pe calculator în contul de messenger al Elodiei Ghinescu. La sfatul lui Breazu, Cioacă a accesat şi căsuţa de e-mail, apoi a transferat datele pe un alt calculator, precum şi pe un CD, unde a creat un folder intitulat "Înşelătorii".

De asemenea, Cioacă a trimis mesajele Elodiei, prin internet, şi sorei sale Ana Maria Ene. Ulterior, prin intermediul unui post de televiziune, Cioacă a luat legătura cu hackerul Adrian Niţu. Cioacă l-a determinat pe Niţu să acceseze, de asemenea fără drept, sistemul informatic al serverelor de e-mail, pe care erau stocate mesajele de la adresa e-mail a avocatei Elodia-Marilena Ghinescu, încălcând astfel măsurile de securitate prin folosirea în mod fraudulos a numelui de utilizator şi a parolei de autentificare.

"Cioacă a apelat la Niţu deaorece voia să vadă dacă soţia sa mai are şi alte conturi de e-mail şi a descoperit un cont de gmail al acesteia. Îl plăteşte iniţial cu 3.000 de lei şi apoi cu echivalentul a 3.000 de dolari pe Niţu pentru a sparge căsuţa de gmail unde se aflau şi informaţiile pe care le face publice în presă. Şi aceste e-mail-uri sunt trimise mai departe către sora lui Cioacă. Fiind sesizaţi, s-au făcut percheziţii la locuinţa sorei lui Cioacă, de unde i-a fost ridicat calculatorul personal", a adăugat Borcoman.

Poliţistul Cristian Cioacă a fost chemat, în 13 februarie, la DIICOT Braşov, unde i s-a comunicat că i s-a schimbat încadrarea juridică în cadrul urmăririi penale, devenind din instigator autor în dosarul violării corespondenţei prin e-mail a soţiei sale.

În cazul în care va fi găsit vinovat, Cioacă riscă între trei şi 12 ani de închisoare, pedeapsa fiind, de altfel, la fel ca şi în cazul încadrării ca instigator.

Citeşte şi:

Dan Diaconescu, audiat în dosarul "Elodia"

EXCLUSIV: Accesarea e-mailului Elodiei Ghinescu s-a făcut într-o situaţie gravă - CA Braşov

Cioacă, autor în dosarul privind violarea corespondenţei Elodiei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici