Cioloş: Dezvoltarea unei politici funciare bazată pe discriminare etnică este profund neeuropeană

Dezvoltarea unei politici funciare bazată pe discriminare etnică este profund neeuropeană şi aparţine unui trecut pe care nimeni nu-l doreşte repetat, a declarat, miercuri, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, subliniind că statul român are instrumente pentru a păstra controlul.

181 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Dezvoltarea unei politici funciare bazată pe discriminare etnică este profund neeuropeană

Dacian Cioloş

"Este puţin probabil ca Ungaria să materializeze în plan legislativ şi cu atât mai mult în practică intenţia declarată de un funcţionar de rang inferior de la Ambasada ungară de la Bucureşti. Înţeleg că Ministerul de Externe de la Budapesta a confirmat că a fost vorba doar de o discuţie şi nu de o intenţie propriu-zisă a statului ungar", se arată în declaraţia de presă a comisarului Cioloş.

Potrivit acestuia, dezvoltarea unei politici funciare "bazată pe discriminare etnică pe teritoriul unui alt stat membru este profund neeuropeană".

"Obsesia pentru inginerie etnică şi teritorială prin intervenţia statului - în contrast cu libertatea individuală de a alege într-un context de şanse egale - aparţine unui trecut pe care nimeni nu-l doreşte repetat. Dincolo de aceasta, în funcţie de detaliile eventuale ale programului, în cazul puţin probabil că se va ajunge acolo, atât legislaţia europeană cât şi cea naţională pot fi utilizate pentru a bloca orice formă de abuz sau discriminare. Crearea de avantaje economice cu resurse publice pe criterii etnice este strict interzisă de legislaţia europeană, iar Comisia Europeană, prin departamentele specializate, urmăreşte aceste aspecte cu rigurozitate", a mai precizat Dacian Cioloş.

Oficialul european reiterează faptul că Articolul 10 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene prevede ca, "în definirea şi punerea în aplicare a politicilor şi acţiunilor sale, Uniunea caută să combată orice discriminare pe motive de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală".

De asemenea, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, intrată în vigoare în baza Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, conţine în cadrul articolului 21 o interdicţie generală a "discriminării de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, averea, naşterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală".

Totodată, comisarul Dacian Cioloş susţine că statul român are la dispoziţie "instrumente pentru a păstra controlul asupra propriei politici funciare şi agricole şi de dezvoltare rurală, oferind oportunităţi tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie".

Presa a scris, recent, că ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Szabo Jozsef Andor, a declarat că există un program al autorităţilor ungare, prin care cei care doresc să îşi vândă pământul pot încheia un contract cu statul ungar, în urma căruia să primească rentă viageră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici