Cioloş recomandă micilor producători de lapte să se asocieze

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş, recomandă micilor producători de lapte să se asocieze şi să facă investiţii în comun pentru a rezista pe piaţă.

18 afișări
Imaginea articolului Cioloş recomandă micilor producători de lapte să se asocieze

Cioloş recomandă micilor producători de lapte să se asocieze (Imagine: Mediafax Foto)

"Ar trebui să se organizeze şi din punct de vedere economic, să facă investiţii în comun. Mulţi dintre micii producători singuri, individual, cu trei-patru vaci, nu vor rezista. Le recomand aceste forme asociative care sunt structurate pentru a le face cunoscute interesele de breaslă, să le valorifice pentru a face investiţii în comun", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, atât producătorii, cât şi procesatorii de lapte au interesul să aibă o strategie şi stabilitate pe termen mediu şi lung.

"Procesatorii să aibă o stabilitate privind aprovizionarea cu lapte, iar producătorii o stabilitate privind posibilitatea de a-şi comercializa laptele, pentru a-şi putea face planuri de afaceri şi de dezvoltare a fermelor", a explicat Cioloş.

El a spus că preţul laptelui este un lucru important pentru producători şi procesatori, dar important este şi ca materia primă să fie de calitate.

"Să existe stabilitate de ambele părţi, pentru că este nevoie de investiţii. Producătorii mici să nu-şi facă iluzii, că singuri nu vor putea rezista. Oricâte manifestaţii ar face pentru preţul laptelui, nu vor rezista dacă nu fac investiţii în comun pentru a face lapte de calitate şi a produce anumite cantităţi care să îi ducă la un preţ de cost scăzut", a mai spus ministrul Agriculturii.

Dacian Cioloş a subliniat că Planul Naţional de Dezvoltare Rurală oferă oportunităţi pentru achiziţionarea de tancuri de răcire, de aparate de muls.

Legat de recentele manifestări de protest ale producătorilor de lapte, Cioloş a afirmat că este în interesul sectorului lactatelor să existe o conlucrare bună între producători şi procesatori, iar Ministerul Agriculturii are interesul să aibă, pentru sectorul laptelui, un partener care să integreze toate verigile, şi producător, şi procesator şi retailer, tot lanţul.

El a precizat că, până la sfârşitul anului 2009, se mai poate prelua laptele neconform normelor UE, după care producătorii trebuie să fie pregătiţi să furnizeze numai lapte conform.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici