Cioloş: Sper să depăşim anumite tendinţe de a stigmatiza romii

Premierul Dacian Cioloş a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, în care susţine necesitatea de a depăşi anumite tendinţe care s-au manifestat, în unele dintre statele europene, de a stigmatiza romii, afirmând că există "regretabile umbre" în istoria României şi Europei.

1539 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Sper să depăşim anumite tendinţe de a stigmatiza romii

Cioloş: Sper să depăşim anumite tendinţe de a stigmatiza romii

"Salut cu prietenie comunitatea romă din ţara noastră, care sărbătoreşte astăzi două evenimente de identitate: Ziua Internaţională a Romilor şi Sărbătoarea Etniei Romilor din România. Apreciez în mod sincer că istoria noastră în comun, pe teritoriul actualului stat, numără peste şapte secole de convieţuire paşnică, în care au existat – şi există, în continuare - reciproce împrumuturi lingvistice, culturale sau meşteşugăreşti. Pacea şi diversitatea sunt câştiguri nepreţuite pentru comunităţi, pe care Europa le-a inclus între valorile sale", se arată în mesajul premierului.

Totuşi, Cioloş aminteşte şi despre "umbrele" din istoria României şi Europei.

"Există, în acelaşi timp, şi regretabile umbre în trecutul României şi al Europei cu nomazii romi, de care trebuie să ne reamintim pentru a evita judecăţile sumare care hrănesc intoleranţa: sclavia romilor şi deportările din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldate cu numeroase pierderi de vieţi. Sper să depăşim anumite tendinţe care s-au manifestat, în unele dintre statele europene, de a stigmatiza romii. Migraţia sărăciei şi excluziunea socială sunt realităţi cărora trebuie să le găsim soluţii, nu pe care să le respingem ca indezirabile, din dorinţa unui confort temporar, lipsit de altruism, care nu slujeşte vreunui ideal sau principiu, a adăugat primul ministru.

Dacian Cioloş a amintit şi de marile talente pe care le-a dat această etnie cu vădite înclinaţii artistice, dar şi de capodoperele literare, muzicale şi cinematografice pe care le-a inspirat.

"Guvernul acordă atenţie minorităţilor din România şi sperăm ca Pachetul anti-sărăcie să contribuie substanţial la rezolvarea unor probleme în zona incluziunii sociale şi accesului la educaţie, la dezvoltarea nivelului de trai al tuturor comunităţilor şi etniilor din ţara noastră, se arată în încheierea mesajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici