Cioroianu despre telefonul lui Mohammed Atta:Aştept o evaluare de la cei care conduc serviciile secrete

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, marţi, că MAE investighează informaţiile apărute în presa străină cu privire la lista numerelor de telefon utilizate de Mohammed Atta şi că aşteaptă o evaluare de la cei care conduc serviciile secrete acum.

2 afișări
Imaginea articolului Cioroianu despre telefonul lui Mohammed Atta:Aştept o evaluare de la cei care conduc serviciile secrete

Cioroianu despre telefonul lui Mohammed Atta:Aştept o evaluare de la cei care conduc serviciile secrete

Pe lista numerelor de telefon utilizate de liderul operaţional al teroriştilor care au comis atentatele de la 11 septembrie, Mohammed Atta, figurează şi un număr din România, fără a se şti încă motivul pentru care militantul l-a utilizat, relatează La Liberation în ediţia electronică, citând un raport clasificat al FBI, realizat în noiembrie 2001.

Adrian Cioroianu a declarat că este necesară o verificare a informaţiilor apărute în presa străină.

"Trebuie să verificăm, să vedem despre ce contact este vorba, dacă este vorba despre un complice sau dacă este vorba despre sprijinirea acţiunilor teroriste. Evident că ne preocupă şi verificăm în acest moment", a declarat ministrul român de Externe.

El a mai precizat că prin această verificare se va încerca să se afle "în ce scop a fost contactat acel nunăr din ţară şi eventual cine i-a răspuns".

Întrebat cum comentează declaraţiile fostului consilier prezidenţial Ioan Talpeş, potrivit cărora CSAT a ştiut despre faptul că liderul operaţional al teroriştilor de la 11 septembrie a avut convorbiri cu un număr de telefon din România şi, de asemenea, că autorităţile au luat "măsuri informative", Adrian Cioroianu a afirmat că nu poate comenta aceste declaraţii, dar că "probabil acesta avea infromaţiile necesare".

"Deocamdată investigăm şi noi. Nu aş putea să comentez ceea ce spune domnul Talpeş, probabil că avea infromaţiile necesare", a menţionat Cioroianu.

Mnistrul de Externe a mai arătat că aşteaptă o evaluare de la cei care conduc acum serviciile de informaţii româneşti.

El a afirmat că a aflat despre aceste informaţii din presă, după publicarea articolului în Liberation.

Raportul citat de Liberation nu precizează rezultatele anchetei, prin urmare nu se ştie în ce scop ar fi putut folosi Atta numărul din România. El a folosit un alt număr internaţional fie pentru a contacta un complice, fie pentru a obţine sprijin pentru acţiunile sale teroriste, precizează publicaţia franceză.

Raportul dezvăluie activităţile celor 19 autori ai atentatelor de la 11 septembrie în cursul perioadei de optsprezece luni care au precedat atacurile comise pe teritoriul Statelor Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici