Circulaţie feroviară deviată între Lehliu şi Săruleşti după ciocnirea a două trenuri de marfă - VIDEO

Circulaţia trenurilor pe magistrala Bucureşti - Constanţa între Lehliu şi Săruleşti a fost deviată, după ce un tren de marfă a lovit din spate un altul, sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 4.00, incidentul soldându-se fără victime.

306 afișări
Imaginea articolului Circulaţie feroviară deviată între Lehliu şi Săruleşti după ciocnirea a două trenuri de marfă - VIDEO

Circulaţie feroviară deviată între Lehliu şi Săruleşti după ciocnirea a două trenuri de marfă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Lucrătorii CFR Infrastructură au început operaţiunile de deblocare a căii ferate, pentru repunerea pe şine, cu o macara de mare tonaj, a locomotivei deraiate în urma accidentului feroviar fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică.

Locomotiva urmează să fie repusă pe şine şi dusă într-o staţie, pentru a fi deblocată calea ferată şi a începe lucrările de reparaţii. Intervenţia lucrătorilor de la CFR Infrastructură este îngreunată din cauza ploii.

Accidentul feroviar s-a petrecut sâmbătă dimineaţă, la ora 4.55, la kilometrul 66 plus 100 al magistralei 800 Constanţa - Bucureşti, între Lehliu şi Săruleşti, după ce locomotiva unui tren de marfă a lovit ultimul vagon al altei garnituri de marfă, care circula cu viteză mică. În urma incidentului, locomotiva şi un vagon au sărit de pe şină.

După ciocnirea celor două trenuri, unul încărcat cu role de tablă, iar cel de-al doilea cu cărbune, s-au desprins vagoanele al optulea şi al nouălea ale primului tren, locomotiva fiind încălecată peste ultimul vagon al celuilalt tren de marfă.

În urma accidentului nu au fost înregistrate victime, însă mai multe trenuri de călători au întârzieri mari, de peste 100 de minute, pentru că circulaţia a fost deviată prin Slobozia - Ciulniţa.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Gheorghe Popa spus, sâmbătă, că în zona producerii accidentului feroviar trebuie făcute reparaţii la traverse, astfel că lucrările vor dura mai mult, iar reluarea traficului pe magistrala Bucureşti-Constanţa ar putea fi întârziată până la ora 17.00.

Gheorghe Popa a precizat că aceste probleme la traverse nu au putut fi văzute la primele constatări. Echipele de intervenţie au stabilit că sunt necesare lucrări suplimentare, ceea ce va duce la întârzierea reluării traficului feroviar pe magistrala Bucureşti - Constanţa faţă de ora 14.00 anunţată iniţial.

CFR Călători a anunţat că, din cauza întreruperii circulaţiei feroviare între Bucureşti - Lehliu - Constanţa şi retur, unele trenuri au fost anulate, iar altele deviate pe alte rute.

Directorul general al CFR Marfă, Mihai Frăsinoi, a declarat, sâmbătă, că în cazul accidentului feroviar este posibilă o eroare umană, pentru că se pare că unul dintre semnalele de trecere era stins, iar mecanicul celui de-al doilea tren nu a respectat procedurile prevăzute pentru această situaţie.

Video Stirileprotv.ro

Potrivit directorului general al CFR Marfă, în cazul accidentului feroviar dintre Lehliu şi Săruleşti se pare că semnalul de trecere care marchează un sector de linie era stins. În această situaţie, mecanicul de locomotivă trebuia să oprească pentru a se asigura că poate înainta şi abia după aceea să circule, cu maximum 20 de kilometri pe oră şi cu atenţie sporită.

"Se pare că nu a făcut acest lucru, încă nu este sută la sută sigur. Urmează să descărcăm toate datele şi vom vedea ce s-a întâmplat", a mai spus Frăsinoi.

O comisie de anchetă de la Ministerul Transporturilor se află în zonă pentru a stabili cauzele producerii accidentului feroviar.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Gheorghe Popa a declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt luate în calcul toate ipotezele posibile, respectiv eroare umană, defecţiune a echipamentului tehnic, a materialului de rulare sau a instalaţiei de iluminare, comisia de anchetă urmând să stabilească care dintre variante a dus la producerea accidentului feroviar.

Prefectul judeţului Călăraşi, Niculaie Enciu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în zona unde, sâmbătă dimineaţă, s-au ciocnit două trenuri de marfă era ceaţă densă, iar circulaţia feroviară se desfăşura pe un singur fir întrucât se fac lucrări.

"Este un incident care, din fericire, nu a provocat victime umane, după datele mele nu s-au mai întâmplat astfel de incidente în judeţul Călăraşi. Faptul că în zonă este ceaţă densă şi că acolo se lucra şi se circula pe un sigur fir sunt elemente care se desprind dintr-o primă constatare, dar nu pot să mă pronunţ în ceea ce priveşte vinovăţiile în acest caz", a declarat Niculaie Enciu, prefectul judeţului Călăraşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici