Ciucă: Miza noastră principală este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul rusesc

„Miza noastră principală este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul rusesc”, spune Nicolae Ciucă la cea de-a şasea ediţie a Conferinţei de la Paris organizată de Forumul Economic Internaţional al Americilor.

321 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Miza noastră principală este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul rusesc

Ciucă: Miza noastră principală este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul rusesc

„Suntem de acord că aceste crize multiple - geopolitice, economice (cu presiuni inflaţioniste), postpandemice - sunt un motiv de îngrijorare pentru cetăţeni, pentru societăţile noastre. Dar mă întreb, istoria nu ne învaţă că ele oferă şi un cadru care permite relansarea fără precedent a unor proiecte majore? Nu sunt ele factorul decisiv pentru a inova şi a aduce valoare adăugată lanţului de aprovizionare şi produselor pe care le punem pe piaţă? Cred că <New Deal> realizat de administraţia americană după marea criză din ’29 ne arată că determinarea şi curajul de a interveni prin toate pârghiile statului pot depăşi cele mai mari dificultăţi. Oglindind această experienţă, putem vorbi acum despre Green Deal, propus de Uniunea Europeană. Este conceput ca un instrument care nu numai că răspunde provocărilor reprezentate de schimbările climatice, ci şi ne ţine departe de dependenţa nocivă de combustibilii fosili, pe termen mediu şi lung. În acest moment, miza noastră principală este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul rusesc”, spune Nicolae Ciucă la cea de-a şasea ediţie a Conferinţei de la Paris organizată de Forumul Economic Internaţional al Americilor.

El aminteşte că, din februarie, Uniunea Europeană a fost nevoită să-şi accelereze căutarea de rute şi surse alternative de energie.

„Este foarte clar acum că parteneriatul transatlantic nu are doar o componentă de securitate şi apărare, ci şi o dimensiune energetică foarte puternică. Statele Unite contribuie la furnizarea de GNL pentru a înlocui o treime din contractele existente cu Rusia până la începutul conflictului. O mobilizare fără precedent stimulează construirea unei noi infrastructuri energetice pentru a conecta Europa de Nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Din România până în Centrul Europei, din Polonia până în Grecia, sunt operaţionale noi terminale şi interconexiuni GNL. Acesta este cel mai potrivit răspuns pentru cetăţenii noştri care doresc ca liderii să acţioneze şi să răspundă nevoilor lor cu determinare şi ingeniozitate. Mai mult, avem mai multe graniţe de trecut. Eficienţa energetică şi stocarea energiei, combustibilii şi sursele alternative, durabile de energie, ne aşteaptă să le valorificăm potenţialul. Trebuie să ne rupem de modul în care am proiectat producţia şi consumul de energie pînă acum”, adaugă premierul.

Cu toate acestea, mai spune Ciucă, în contextul actual, în faţa unor crize suprapuse, tranziţia energetică ar trebui să rămână un obiectiv ambiţios.

„În acelaşi timp, trebuie evitată presiunea suplimentară asupra industriei şi economiei. Acesta este motivul pentru care România a continuat să parieze pe energia nucleară, în timp ce resursele noastre de gaze naturale din perimetre offshore şi on shore vor sprijini ca surse de tranziţie. Ne pregătim tranziţia energetică, cu o preferinţă vădită pentru o progresie lină”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici