Ciugud, comuna din România premiată la Gala Smart City Industry Awards. „O dovadă că satele româneşti pot fi inteligente” GALERIE FOTO

  • Comuna Ciugud a fost premiată, duminică seara, la Gala Smart City Industry Awards, pentru proiectele ce au ca scop crearea primei comunităţi creativ inteligente din mediul rural din România.
  • Comuna se află în Alba şi este prima din România care are automate de plată pentru taxe şi impozite locale montate în fiecare sat, oferă cetăţenilor aplicaţii şi o platformă smart cu servicii publice digitale.
  • Comuna a introdus iluminat inteligent şi un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, foloseşte un autoturism electric în activitatea curentă
  • Ciugud îşi asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene şi cu sistemele inteligente de panouri fotovoltaice.
2565 afișări
Imaginea articolului Ciugud, comuna din România premiată la Gala Smart City Industry Awards. „O dovadă că satele româneşti pot fi inteligente” GALERIE FOTO

Ciugud, comuna din România, premiată la Gala Smart City Industry Awards. „O dovadă că satele româneşti pot fi inteligente” (FOTO: Pagina oficială a comunei)

Ciugud a primit premiul Best Smart Village Project pentru proiectele smart implementate în ultimii ani pentru digitalizarea administraţiei publice, educaţie, susţinerea economiei locale sau pentru protejarea mediului înconjurător. Gala a fost organizată de Asociaţia Română pentru Smart City.

„Premiul este de fapt o recunoaştere naţională a faptului că „smart village” devine tot mai mult o realitate şi nu mai este doar un concept, ci este dovada că satele româneşti pot fi inteligente. Smart Village poate fi orice comunitate rurală din România, dacă înţelege că poate să se dezvolte inteligent, folosind soluţiile tehnologice moderne, dar păstrându-şi identitatea rurală. Pandemia ne-a demonstrat că trebuie să fim pregătiţi pentru a face faţă şi situaţiilor dificile, iar tehnologia este un ajutor important. În centrul oricărui proiect, indiferent că vorbim de smart city sau de smart village, trebuie să se regăsească însă cetăţeanul care trebuie să simtă că inovaţia şi tehnologia îi fac viaţa mai frumoasă şi mai uşoară. Mulţumim Asociaţiei Române pentru Smart City, care devine prietenul comunităţii noastre, dar şi un partener extrem de important pentru promovarea conceptului „smart village” în România”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

„Comuna Ciugud devine comunitate reper pentru cele peste 3.000 de comune şi comunităţi ale României obligate de contextul actual să se digitalizeze. Ne propunem ca în 2021 să promovăm modelul Ciugud Smart Village tuturor comunităţilor rurale şi periurbane, astfel încât expertiza prietenilor noştri din judeţul Alba să poată ajunge şi la cei peste 8,7 milioane de români care trăiesc în mediul rural. Domnul Primar Gheorghe Damian şi echipa sa au demonstrat în ultimii ani că inovarea, atragerea de investiţii şi deschiderea modelului de a face administraţie pot accelera procesele de dezvoltare ale comunităţilor locale”, a spus Eduard Dumitraşcu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City.

Gala Smart City Industry Awards 5 a fost organizată de Asociaţia Română pentru Smart City şi difuzată online. Evenimentul a premiat cele mai bune proiecte tip Smart City implementate la nivel naţional pe parcursul anului 2020, cât şi eforturile susţinute ale instituţiilor, companiilor şi persoanelor pentru dezvoltarea industriei.

În prezent, Ciugudul este promotor naţional al conceptului „smart village” implementând numeroase soluţii inovatoare pentru a fi mai aproape de cetăţean. Astfel, comuna este prima din România care are automate de plată pentru taxe şi impozite locale montate în fiecare sat, oferă cetăţenilor aplicaţii şi o platformă smart cu servicii publice digitale. De asemenea, comuna a introdus iluminat inteligent şi un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, foloseşte un autoturism electric în activitatea curentă sau îşi asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene şi cu sistemele inteligente de panouri fotovoltaice. Ciugud este localitatea din România care are cele mai multe staţii gratuite de încărcare pentru autoturismele electrice (un punct de încărcare la 1000 de locuitori).

Unul dintre cele mai importante proiecte implementate de comuna Ciugud este „Ciugud Smart School”, proiect prin care, în anul 2019, a înfiinţat prima „şcoală inteligentă” din mediul rural din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici