CJ Vaslui respinge o cerere a Chevron privind explorarea gazelor de şist din cauza unui aviz negativ

Consiliul Judeţean Vaslui a respins o cerere a companiei Chevron pentru amplasarea unei noi sonde de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Urdeşti, a cincea până acum în judeţ, după ce primarul comunei a refuzat să elibereze un aviz favorabil.

396 afișări
Imaginea articolului CJ Vaslui respinge o cerere a Chevron privind explorarea gazelor de şist din cauza unui aviz negativ

CJ Vaslui respinge o cerere a Chevron privind explorarea gazelor de şist din cauza unui aviz negativ (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Compania Chevron a fost blocată de primarul comunei vasluiene Dodeşti, Victor Popa, care a refuzat să elibereze un aviz favorabil, astfel că CJ Vaslui nu a putut elibera certificat de urbanism pentru o suprafaţă de teren deţinută în extravilanul localităţii Urdeşti, unde ar urma să fie amplasată a cincea sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Practic, Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a anunţat compania Chevron România că se află în imposibilitatea de a elibera certificatul de urbanism, în baza căruia, ulterior, ar fi urmat să primească autorizaţia de construire, întrucât primarul de Dodeşti a refuzat să elibereze un aviz favorabil.

"Conform legislaţiei în vigoare, pentru emiterea certificatului de urbanism de către preşedintele CJ este nevoie de avizul primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află imobilul, în cazul de faţă suprafaţa de teren. Primarul comunei Dodeşti, în al cărei extravilan se află amplasamentul pentru care s-a solicitat certificatul de urbanism, trebuia să elibereze un aviz favorabil în care să fie menţionate elementele caracteristice ale regimului juridic, economic şi tehnic al terenului, rezultate din documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului a comunei. Deşi i s-a solicitat de către arhitectul şef al judeţului eliberarea acestui aviz în termenul legal de cinci zile, primarul din Dodeşti nu a transmis niciun răspuns, motiv pentru care s-a comunicat către Chevron România că ne aflăm în imposibilitatea de a elibera certificatul de urbanism", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Pe de altă parte, primarul comunei Dodeşti, Victor Popa, susţine că nu a eliberat acest aviz întrucât Consiliul Local a aprobat ulterior solicitării venite de la CJ o hotărâre prin care se interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei.

"Consilierii locali s-au declarat împotriva gazelor de şist astfel încât a trebuit să iau act de această hotărâre şi, în consecinţă, nu am transmis niciun răspuns Consiliului Judeţean la solicitarea venită pentru emiterea acelui aviz. Acum să vedem ce se va întâmpla cu hotărârea, dacă va primi avizul de legalitate de la Prefectura Vaslui", a afirmat primarul Victor Popa.

Compania Chevron deţine în concesiune, pe teritoriul judeţului Vaslui, patru perimetre în care ar urma să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu. De asemenea, în cazul locaţiei de la Siliştea, comuna Pungeşti, compania are şi autorizaţie de construire, emisă de CJ Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a şi început lucrările de amenajare a platformei pe care urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici