CLASAREA Dosarului Revoluţiei - Alina Mungiu-Pippidi: Aş sugera Parchetului să cerceteze cine a îngropat faptele

Alina Mungiu-Pippidi a declarat pentru MEDIAFAX că ceea ce nu s-a cercetat în urmă cu 25 de ani despre Revoluţia din 1989 este greu de cercetat acum, dosarul clasat vineri de PICCJ fiind unul "inutil", şi a sugerat, totuşi, Parchetului deschiderea unui nou dosar despre cei ce au "îngropat" faptele.

1192 afișări
Imaginea articolului CLASAREA Dosarului Revoluţiei - Alina Mungiu-Pippidi: Aş sugera Parchetului să cerceteze cine a îngropat faptele

CLASAREA Dosarului Revoluţiei - Alina Mungiu-Pippidi: Aş sugera Parchetului să cerceteze cine a îngropat faptele (Imagine: Theodor Pana / Mediafax Foto)

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.

În legătură cu acest subiect, politologul Alina Mungiu-Pippidi a declarat pentru MEDIAFAX că sunt persoane care deja au plătit pentru Revoluţia din decembrie 1989, un exemplu în acest sens fiind generalul Victor Atanasie Stănculescu.

"E adevărat ce zice Parchetul, că sunt oameni care au plătit, generalul Stănculescu, care este chemat şi în celălalt dosar (dosarul Mineriadei, n.r.) este unul din oamenii care deja au ispăşit. Lucrurile pe care le investigau ei nu aveau vinovaţi clari. Peste tot unde vinovăţia a fost clară, ea a fost atribuită, justiţa s-a pronunţat. În rest, dosarul era destul de inutil, pentru că faptele au fost îngropate şi faptele au fost îngropate de foarte multă vreme. Ce aş sugera însă Parchetului, dacă tot îl cheamă pe generalul Florescu (Mugurel Florescu, n.r.) în celălalt dosar (dosarul Mineriadei, n.r.) este să deschidă un dosar nou cu cine a îngropat faptele Revoluţiei", a spus Alina Mungiu-Pippidi.

De asemenea, aceasta a precizat că, în urmă cu 20 de ani, când conducea săptămânalul Expres, a văzut integral acest dosar al Revoluţiei, în care se spunea explicit "să nu se facă examen balistic la morţii respectivi".

"Deci, practic, am văzut, cu ochii mei, că exista dovada că nu s-a vrut o investigaţie clară pentru a se stabili ale cui erau armele care i-au omorât pe oamenii din Bucureşti. Actele acestea existau, noi am publicat, la vremea respectivă, o parte din ele în ziar. Aş face o investigaţie în cine a îngopat acest dosar, cine a îngropat faptele şi cine a condus o anchetă atât de incompetentă că, într-adevăr, 25 de ani mai târziu, nu îţi mai rămâne decât să închizi şi să spui că cei care au dat ordin să se tragă sunt condamnaţi deja. În rest, nu mai rămâne decât un mare mister şi, evident, ce n-ai cercetat acum 25 de ani e foarte greu să cercetezi azi", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi, precizând că, dacă nu se va deschide un nou dosar, această situaţie va rămâne în istorie ca dovada "unui mare cover up".

"Dovezi de cover up există şi, întrucât există, aş sugera Parchetului să deschidă un alt dosar prin care să cerceteze asta, mai ales că personajele sunt printre noi, le vedem la televiziune", a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că procurorii de la Secţia Parchetelor Militare au finalizat cercetările în dosarul 11/P/2014 privind fapte comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri.

În raport de rezultatul cercetărilor efectuate cu privire la fiecare victimă în parte şi de impedimentele procedurale referitoare la punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale în cauză, prin Ordonanţa din 14 octombrie 2015 s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii, reţinându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, "nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare".

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru infracţiunile de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici