CLASAREA Dosarului Revoluţiei - Caramitru: Sunt dezgustat de decizie. Nu se poate, au murit oameni

Actorul Ion Caramitru a declarat, pentru MEDIAFAX, că este dezgustat şi revoltat de decizia "aberantă" privind clasarea dosarului Revoluţiei din decembrie 1989, menţionând că pare a fi o "lucrare în compensaţie cu deschiderea dosarului Mineriadei" şi doar în România se poate petrece aşa ceva.

1431 afișări
Imaginea articolului CLASAREA Dosarului Revoluţiei - Caramitru: Sunt dezgustat de decizie. Nu se poate, au murit oameni

CLASAREA Dosarului Revoluţiei - Caramitru: Sunt dezgustat de decizie. Nu se poate, au murit oameni

Contactat de MEDIAFAX în legătură cu hotărârea procurorilor de la Secţia Parchetelor Militare de a clasa Dosarul Revoluţiei, actorul Ion Caramitru, unul dintre participanţii la evenimentele din decembrie 1989, a spus că este "dezgustat" de această "decizie aberantă".

"Faptul că dosarul Mineriadei se deschide şi dosarul Revoluţiei se închide cred că numai la noi, în România, se poate petrece lucrul acesta. Oamenii care au fost la originea Mineriadei sunt oamenii care au confiscat Revoluţia. Lucrul ăsta nu poate fi lipsit de interes şi pare şi hilar, şi tragic, în acelaşi timp", a spus Ion Caramitru pentru MEDIAFAX.

De asemenea, actorul a menţionat că reprezintă şi Asociaţia Revoluţionarilor Fără Privilegii, pe care a înfiinţat-o împreună cu Radu Filipescu, în vederea "păstrării unei anumite moralităţi vizavi de ce s-a întâmplat în '89".

"Cum pot veni nişte procurori să spună că se închide (dosarul, n.r.), când este vorba de oameni care au murit, de declaraţii, de o anchetă care a fost făcută de generalul Voinea (Dan Voinea, n.r.), care a fost în amănunţime dusă la capăt şi apoi el înlocuit tocmai ca să înceteze acţiunea ş.a.m.d. Pare-se că e o lucrare în compensaţie cu deschiderea dosarului Mineriadei. Nu se poate, e aberant, au murit oameni şi mult mai mulţi ca la Mineriadă. Sunt decizii care sunt păstrate în Arhiva Militară, în arhiva Securităţii, în arhiva Miliţiei ş.a.m.d. Se ştie, a fost un proces al Revoluţiei în care au fost condamnaţi anumiţi oameni în baza unor probe. Probele alea nu mai pot fi lipsite de interes acum. Din punct de vedere juridic - eu care nu sunt specialist -, mi se pare aberant", a mai spus Ion Caramitru.

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, că procurorii de la Secţia Parchetelor Militare au finalizat cercetările în dosarul 11/P/2014 privind fapte comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea şi lipsirea de libertate a unor persoane, precum şi distrugerea unor bunuri.

În raport de rezultatul cercetărilor efectuate cu privire la fiecare victimă în parte şi de impedimentele procedurale referitoare la punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale în cauză, prin Ordonanţa din 14 octombrie 2015 s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii, reţinându-se că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, "nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare".

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru infracţiunile de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici