Clopotele Catedralei Sfântul Iosif bat ca protest faţă de continuarea lucrărilor la Cathedral Plaza

Clopotele Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti bat în semn de protest faţă de faptul că lucrările la Cathedral Plaza, imobilul de birouri ridicat în imediata vecinătate a lăcaşului de cult catolic, continuă, în ciuda somaţiei de joia trecută a autorităţii locale.

76 afișări
Imaginea articolului Clopotele Catedralei Sfântul Iosif bat ca protest faţă de continuarea lucrărilor la Cathedral Plaza

Clopotele Catedralei Sfântul Iosif bat ca protest faţă de continuarea lucrărilor la Cathedral Plaza

"Clopotele trag la noi la catedrală de două ore deja, fără oprire, pentru că lucrările aici continuă, sunt în toi", a declarat, luni după-amiază, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti (ARCB), preotul Ieronim Iacob.

Preotul a amintit de anunţul făcut în dimineaţa de luni de instituţia pe care o reprezintă, conform căruia, în cazul în care lucrările la Cathedral Plaza nu se opresc, clopotele Catedralei vor fi trase în semn de pericol.

"În Biserica Catolică se bat clopotele de obicei pentru a aduna credincioşii la slujbe, iar în mod excepţional în cazurile de pericol grav sau ameninţări. În acest moment în care discut cu dumneavoastră lucrările sunt în toi, în ciuda avertismentelor, iar un braţ de macara trece la câţiva metri deasupra acoperişului catedralei, astfel că noi considerăm că ne aflăm în pericol", a spus preotul Iacob.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care lucrările nu vor fi sistate, Iacob a anunţat că, marţi, toate bisericile catolice din Bucureşti vor trage clopotele "în semn de pericol", după care, zilele următoare, protestul se va extinde în toată ţara.

În 22 octombrie 2009, societatea Millennium Building Development a fost somată de către Primăria Municipiului Bucureşti, prin înştiinţarea 3953/21 octombrie 2009, înregistrată la sediul firmei de construcţii şi prin proces-verbal a înştiinţării, "afişat la intrarea în şantierul din strada General Berthelot 11-15, în data de 22 octombrie 2009, la ora 11.05, în prezenţa martorilor şi prin executor judecătoresc", în care se indică încetarea lucrărilor la Cathedral Plaza, întrucât autorizaţia de construire 179/18B/24.02.2006 a expirat.

"Întotdeauna aţi afirmat că aţi respectat legile ţării. Facem apel să respectaţi deciziile autorităţii locale şi Legea 50 din 1991, care stabilesc în mod neechivoc că autorizaţia de construire menţionată mai sus nu este valabilă. Având în vedere că până în prezent nu v-aţi conformat dispoziţiilor legale, în condiţiile în care nu veţi stopa lucrările la edificiul zgârie-nori până astăzi, luni 26 octombrie, la ora 13.00, vom suna încontinuu clopotele Catedralei, până la oprirea lucrărilor, în semn de protest împotriva încălcărilor legilor din ţara noastră", se arată într-un apel de luni al ARCB prin care se anunţa protestul.

Proiectul Cathedral Plaza al Millennium Building Development a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 în 24 februarie 2006. Lucrările au fost începute în 9 martie 2006. În aprilie 2006, avizele au fost contestate în instanţă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, procedurile juridice derulându-se timp de aproximativ trei ani. Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte până la soluţionarea cauzei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici