Cluj: Cinci persoane, arestate pentru că împrumutau bani şi cereau dobânzi prin şantaj

Cinci persoane au fost arestate la Cluj, fiind acuzate că împrumutau bani în special oamenilor de afaceri care aveau probleme, după care îi obligau, prin şantaj şi violenţe, să le achite dobânzi ilegale sau chiar să-şi vândă casele sau bunurile firmelor lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

8 afișări

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Poliţia Română, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca s-a sesizat din toamna anului trecut cu privire la faptul că în municipiul Dej îşi desfăşoară activitatea un grup infracţional organizat, format din mai multe persoane.

Poliţiştii au stabilit că membrii grupării acordau împrumuturi unor persoane, în special oamenilor de afaceri care se aflau într-o situaţie financiară dificilă, dobânzile cerute fiind de 10-20 la sută pe lună pentru perioade mai lungi de timp şi de la 8-10 la sută pentru perioade scurte, uneori acestea fiind chiar de 1 la sută pe zi.

Ulterior, prin ameninţări, şantaj şi violenţe asupra persoanelor împrumutate şi a membrilor familiilor acestora, cei cinci îi obligau să plătească dobânzi în mod ilegal, să-şi vândă bunurile personale sau ale firmelor ori să încheie contracte fictive pe aceste bunuri, să presteze diferite lucrări sau să predea materiale de construcţii.

În această situaţie s-au aflat mai multe persoane din Dej care şi-au pierdut afacerile, bunurile personale şi ale societăţilor, imobile, autoturisme şi utilaje.

Din grupare fac parte cinci persoane cu vârste cuprinse între 33 de ani şi 40 de ani, pe numele cărora s-a înregistrat un dosar penal pentru constituire şi aderare la un grup infracţional organizat şi pentru şantaj.

În baza probelor administrate la dosar, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au dispus reţinerea celor cinci pentru 24 de ore, aceştia fiind duşi în arestul Poliţiei Judeţene Cluj. Luni, cele cinci persoane au fost duse la Tribunalul Cluj, iar instanţa a dispus arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 29 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici