Cluj: Copilul operat de o tumoră la faţă a fost externat, se simte bine şi va avea o viaţă normală

Copilul de cinci ani operat de o tumoră la faţă, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo Facială Cluj-Napoca, a fost externat, duminică, starea sa de sănătate fiind bună, medicii spunând că băieţelul va avea o viaţă normală după ce a scăpat "de moarte".

252 afișări
Imaginea articolului Cluj: Copilul operat de o tumoră la faţă a fost externat, se simte bine şi va avea o viaţă normală

Cluj: Copilul operat de o tumoră la faţă a fost externat, se simte bine şi va avea o viaţă normală

Directorul Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo Facială Cluj-Napoca, Teofil Lung, a declarat, duminică, presei că micuţul va reveni la control periodic până se împlinesc cinci ani de la intervenţia chirurgicală.

"Andrei Dima este un copil care este normal, a trecut examenul teribil al supravieţuirii, şi este în revenire de formă. Plaga este acoperită, are piele, iar ochiul stâng funcţionează. În viitor va reveni peste o lună la control, şi lunar va veni timp de un an, apoi la trei luni, până se împlinesc cinci ani de la intervenţia chirurgicală. El a trecut acest examen şi de acum înainte va avea o viaţă normală. Copilul vorbeşte, poate să mănânce, de preferat alimente naturale pentru refacerea organismului. Începe să îi crească părul, care i-a căzut în urma chimioterapiei. Operaţia de reconstrucţie facială va avea loc în funcţie de refacerea organismului şi poate fi efectuată peste minimum un an. Acest organism se renaşte acum şi are nevoie de timp. Fără să spunem lucruri mari, Andrei a scăpat de moarte, acesta era mersul înainte al bolii", a spus Lung.

Mama lui Andrei, Cristina Dima, a declarat că acesta este aşteptat acasă, în Călăraşi, de către vecini, prieteni şi rude, urmând ca, în timp, să poată să meargă chiar la grădiniţă.

"Andrei s-a născut a doua oară. Este aşteptat acasă de toţi apropiaţii, îi e dor de toţi. Va fi o sărbătoare. Suntem mulţumiţi de evoluţia lui, este un copil normal care se joacă, se plimbă şi cere dulciuri. Îi mulţumim lui Dumnezeu şi d-lui doctor Lung care l-a salvat. Va merge şi la grădiniţă", a spus Cristina Dima.

Operaţia de extirpare a tumorii care îi afecta copilului de cinci ani partea stângă a feţei, cuprinzând ochiul, urechea, gura şi un plămân, s-a desfăşurat, în 19 septembrie, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, intervenţia fiind realizată în premieră mondială de o echipă de cinci medici.

După operaţie, Teofil Lung spunea că intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat într-un timp record, de peste două ore, şi s-a reuşit extirparea tumorii în întregime.

Băieţelul este din Călăraşi şi şi-a petrecut ultima perioadă în spitale din Bucureşti, făcând chimioterapie, după ce în primăvara anului trecut i-a apărut o tumoră care i-a afectat partea stângă a feţei.

Mama lui Andrei, Cristina Dima, spunea că după sărbătorile de iarnă, la sfârşitul anului trecut, tumora a început să crească fulgerător.

Teofil Lung, şeful Clinicii de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, spunea că iniţial tumora avea, în iunie 2011, dimensiuni de 5 pe 6 centimetri, iar după două luni se dublase, iar chimioterapia nu a avut niciun succes. El spunea că ea cuprindea întreaga hemifaţă stângă, tot obrazul stâng, cu urechea, ochiul, baza craniului, iar oasele de la baza craniului au fost erodate, tumoarea pătrunzând în cutia craniană şi în masa cerebrală. De asemenea, tumora a atins şi vârful plămânului în stânga şi i-a afectat şi cavitatea bucală, astfel încât copilul nu mai putea închide gura, nu îşi putea înghiţi saliva şi se alimenta cu mare greutate, explica Lung.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici