Cluj-Napoca: Peste două sute de participanţi la o manifestaţie organizată de Noua Dreaptă

Peste două sute de membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei Noua Dreaptă din mai multe judeţe au depus, duminică după-amiază, coroane de flori la statuia lui Avram Iancu din piaţa cu acelaşi nume din centrul municipiului Cluj-Napoca, la finalul marşului memorial închinat revoluţionarului paşoptist.

34 afișări
Imaginea articolului Cluj-Napoca: Peste două sute de participanţi la o manifestaţie organizată de Noua Dreaptă

Cluj-Napoca: Peste două sute de participanţi la o manifestaţie organizată de Noua Dreaptă (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Preşedintele Noii Drepte, Tudor Ionescu, a evocat, într-un discurs, memoria lui Avram Iancu, dar şi atrocităţile săvârşite de maghiari împotriva românilor în Ardeal, în timpul Revoluţiei de la 1848.

Potrivit acestuia, maghiarii se fac vinovaţi de uciderea a peste 40.000 de români şi incendierea a trei sute de sate în timpul Revoluţiei.

Ionescu a spus că Avram Iancu reprezintă un exemplu pentru libertatea românilor din Ardeal.

"Avram Iancu reprezintă exemplu, modelul, idolul libertăţii românilor din Ardeal. Am venit la Cluj să demonstrăm că suntem români şi suntem mândri de asta, să arătăm că suntem români şi în Cluj pe veci stăpâni", a spus Ionescu.

Discursul lui Tudor Ionescu a fost întrerupt de aplauze şi de strigăte "Ura!" de către cei prezenţi.

La manifestare, care a durat un sfert de oră, au fost prezenţi membrii ai Noii Drepte din Bucureşti, Timişoara, Oradea, Braşov, Neamţ şi Maramureş.

În timpul manifestării, s-a cântat despre Avram Iancu şi s-a scandat "Rezistenţă naţională", "Noi suntem români".

Membri şi simpatizanţi ai Noii Drepte au participat, duminică, la un marş în memoria lui Avram Iancu, în centrul municipiului Cluj-Napoca, de la monumentul memorandiştilor până în Piaţa Avram Iancu, unde a avut loc o manifestaţie publică.

Participanţii au purtat steaguri tricolore româneşti şi cocarde tricolore, cu poza revoluţionarului Avram Iancu.

În fruntea coloanei de manifestanţi, au mers persoane care purtau un banner cu însemnele Noii Drepte şi cu chipul lui Avram Iancu, pe care scria "Marşul memorial Avram Iancu - 160 de ani de la victoria Revoluţiei române din Transilvania", precum şi un steag tricolor de mari dimensiuni.

Înainte de a începe marşul, participanţii au scandat "Unitate naţională", "România românilor", "Noi suntem români", "Ţinutul Secuiesc - pământ românesc" şi au cântat o melodie despre Avram Iancu.

Primăria Cluj-Napoca nu a aprobat organizarea, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a unui marş memorial anunţat de Asociaţia Noua Dreaptă în centrul municipiului, ci doar a unei manifestări publice în Piaţa Avram Iancu, însă membrii asociaţiei anunţau, miercuri, că marşul va avea totuşi loc.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Raimonda Boian, spunea că Primăria Cluj-Napoca a aprobat doar o manifestare de o oră în Piaţa Avram Iancu, refuzând acordul pentru un marş pe străzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici