CMR: Dacă legea salarizării va fi adoptată în forma actuală va creşte numărul medicilor care migrează

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) susţin că adoptarea în forma actuală a legii salarizării "nu va face decât să mărească migraţia medicilor şi aşa îngrijorătoare", precizând că proiectul legii salarizării unice nu a fost însoţit de dezbateri, ci doar de informaţii trunchiate.

22 afișări
Imaginea articolului CMR: Dacă legea salarizării va fi adoptată în forma actuală va creşte numărul medicilor care migrează

CMR: Dacă legea salarizării va fi adoptată în forma actuală va creşte numărul medicilor care migrează (Imagine: Mediafax Foto)

"O măsură de o asemenea importanţă trebuie însoţită de largi dezbateri chiar dacă Guvernul îşi asumă răspunderea. Până în prezent, nu au circulat decât informaţii disparate, deşi în şedinţa de guvern s-a discutat despre acest proiect. În nenumărate rânduri s-a spus că veniturile nu vor fi diminuate, însă tot timpul s-a vorbit despre salariu. În cazul medicilor există şi o serie de sporuri, iar dacă acestea vor fi reduse la 30%, venitul global va scădea. Solicităm expres explicaţii în acest caz", susţine profesor doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, Colegiul Medicilor din România "îşi manifestă surprinderea" că pe o grilă de la 1 la 15, un medic primar este plasat abia pe un coeficient de 5.

"Sperăm că de vreme ce s-a stabilit acest coeficient degradant pentru valoarea socială a muncii şi efortului pe care îl depun medicii guvernanţii nu vor pretenţii şi la o activitate cu coeficient de 15. Le sugerăm celor care elaborează grila de salarizare să citească recomandările organismelor internaţionale cuprinse şi în raportul comisiei prezidenţiale privind sănătatea, unde se specifică în mod expres că salariul minim al oricărui medic (şi nu a unui medic primar) trebuie să fie de trei ori valoarea venitului mediu pe economie", mai spune Astărăstoae.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici