CNAS: Toţi pacienţii vor avea acces la tratamente, dar coplata va influenţa calitatea serviciilor

Toţi pacienţii vor avea acces la tratamentele medicale, dar, în funcţie de coplată, ei pot accesa un act medical de calitate, gratuitatea însemnând doar eficacitatea minimă a serviciilor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.

64 afișări
Imaginea articolului CNAS: Toţi pacienţii vor avea acces la tratamente, dar coplata va influenţa calitatea serviciilor

CNAS: Toţi pacienţii vor avea acces la tratamente, dar coplata va influenţa calitatea serviciilor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Acum, compensarea medicamentelor se face raportat la substanţa activă sau Denumirea Comună Internaţională (DCI). Din acest motiv, în România se compensează orice DCI. Medicii sunt tentaţi să prescrie DCI-uri cât mai scumpe", a mai spus Duţă, explicând astfel nevoia schimbării sistemului de compensare de la cel mai mic preţ al substanţei active la cel mai mic dintr-o grupă terapeutică.

Lucian Duţu a spus că, în 2007, când au fost plafoane la farmacii, CNAS a plătit pentru medicamentele compensate eliberate 700 de milioane de euro. În 2008, când a fost scos plafonul, consumul a crescut cu 50% şi, chiar numai într-o lună, respectiv ianuarie 2010, consumul a crescut cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Regula pentru un an de criză în care sunt 4.800.000 de plătitori şi 20.000.000 de consumatori este ca statul să accepte două mari priorităţi: accesibilitatea la tratamente şi eficacitatea minim garantată. Putem accesa un act medical de calitate prin coplată, gratuit asigurăm eficacitate minimă", a precizat Duţă.

Preşedintele CNAS a arătat că pentru implementarea noului sistem va cere sprijin organismelor internaţionale, Banca Mondială sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"Noi nu avem controlul prescrierilor şi nu putem avea până când nu vom instala sistemul unic informatic. Nu vream ca producătorii să se destabilizeze şi nici ca pacienţii să plătescă mai mult. Vom analiza şi părerile producătorilor, întrucât avem în vedere să nu afectăm actul medical", a mai spus Duţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici