CNCD a decis: Declaraţiile lui Băsescu, Ponta, Antonescu şi Dragnea despre o regiune maghiară - nediscriminatorii

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că declaraţiile făcute de Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Liviu Dragnea privind o viitoare regiune cu populaţie preponderent maghiară nu sunt discriminatorii şi că se înscriu în limitele libertăţii de exprimare.

430 afișări
Imaginea articolului CNCD a decis: Declaraţiile lui Băsescu, Ponta, Antonescu şi Dragnea despre o regiune maghiară - nediscriminatorii

CNCD a decis: Declaraţiile lui Băsescu, Ponta, Antonescu şi Dragnea despre o regiune maghiară - nediscriminatorii (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

CNCD a soluţionat miercuri sesizarea formulată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), care i-a reclamat pe preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, acuzându-i de discriminare pe criterii etnice, după ce aceştia au făcut unele declaraţii în care îşi exprimau opoziţia faţă de constituirea unei regiuni cu populaţie preponderent maghiară.

În urma deliberarilor, Colegiul director al CNCD, cu unanimitate de voturi, a decis că faptele sesizate nu constituie discriminare, în sensul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000, ci că "se încadrează în limitele libertăţii de exprimare prevăzute de art. 2, alin. (8) din acelaşi act normativ".

"Colegiul director a constatat că, în speţă, raportat la conţinutul declaraţiilor, nu există niciun element de incitare împotriva cetăţenilor de etnie maghiară, nu există un pericol evident şi prezent. Declaraţiile părţilor reclamate au avut loc în cadrul dezbaterilor publice cu privire la planul de reorganizare administrativ teritorială a României, subiect de maxim interes public. Având în vedere calitatea părţilor reclamate, de oameni politici, respectiv persoane în funcţii de demnitate publică, rolul acestora are o importanţă deosebită din perspectiva caracterului fundamental al jocului liber al dezbaterii politice într-o societate democratică", se arată în comunicatul CNCD.

În prezenta speţă, colegiul director s-a pronunţat exclusiv asupra declaraţiilor sesizate fără a emite vreo apreciere cu privire la un viitor proiect privind reorganizarea administrativ-teritorială a României.

CNCD va comunica părţilor, în termen legal, hotărârea motivată şi care este supusă căii de atac în instantaţă.

Reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc au anunţat, pe 5 septembrie, într-un comunicat, că preşedintele organizaţiei, Izsak Balazs, s-a adresat CNCD cu o petiţie "în numele poporului secuiesc", cerând luarea "măsurilor legale care se impun" după afirmaţiile făcute de mai mulţi politicieni în legătură cu regionalizarea.

Potrivit petiţiei, CNS îi acuză pe preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea şi preşedintele Senatului Crin Antonescu de "discriminare pe criterii etnice", întrucât au afirmat că este exclus ca în cadrul reorganizării administrative din România să fie creată o regiune cu populaţie preponderent maghiară.

"Enunţul conform căruia nu se va organiza nicio regiune unde populaţia maghiară va forma majoritatea (...) înseamnă că, în conformitate cu planurile lor, toate regiunile administrative vor avea populaţie preponderent românească, adică se urmăreşte în mod expres ca în toate regiunile populaţia maghiară să fie minoritară. Dacă aceste planuri s-ar pune în practică, atunci pe de o parte România şi-ar încălca o serie de angajamente internaţionale, iar pe de altă parte ar comite în mod clar o discriminare la adresa cetăţenilor români de naţionalitate maghiară", arată în comunicat preşedintele CNS.

El adaugă că politicienii menţionaţi încearcă să îşi mascheze "aceste tendinţe" invocând "presupuse cauze economice", dar fără să aducă argumente pertinente în acest sens, iar "accentul este pus mereu pe faptul că nu acceptă ideea ca să existe măcar o regiune cu populaţie preponderent maghiară".

"Scopul lor este în mod evident de a crea impresia că reorganizarea se va face după criterii neutre din punct de vedere etnic, dar este clar pentru toată lumea că reorganizarea teritorială preconizată şi dorită de dânşii ar discrimina cetătenii români de etnie maghiară", susţine Izsak Balazs.

El a cerut CNCD să constate că cei patru politicieni "discriminează pe criterii etnice" şi să ia "toate măsurile legale pentru ca cei în culpă să-şi primească pedeapsa cuvenită, iar pe viitor aşa ceva să nu se mai întâmple", subliniind că faptul că aceştia sunt chiar conducătorii ţării constituie un factor agravant, "ceea ce presupune că acţiunile CNCD să fie foarte clare şi ferme".

Petiţia a fost formulată de Izsak Balazs în limba maghiară, acesta solicitând CNCD ca, în cazul în care doreşte să îl audieze, să îi dea polibilitatea să se exprime tot în limba sa maternă. Ulterior, însă, Izsak Balazs nu s-a prezentat la audieri la invitaţia CNCD.

În petiţia către CNCD, CNS face trimiteri la declaraţiile celor patru politicieni, prezentate în presă.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 3 iauarie, că singura formulă pe care el o vede posibilă privind regionalizarea este de opt regiuni şi că nu va apărea o regiune maghiară. "Niciodată nu s-a pus problema din partea noastra a acceptării unei regiuni Harghita-Covasna-Mureş, pentru că asta ar însemna o regiune pe criterii etnice, ceea ce nu se întâmplă în UE", a punctat premierul.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut, pe 25 mai, la Congresul UDMR, că, în viziunea liberalilor, regionalizarea nu trebuie să însemne "feudalizarea României" şi instituirea unor "enclave pe criterii etnice sau enclave pe criterii baroniale", ci o descentralizare reală.

Pe 27 iunie, întrebat despre o eventuală asociere a judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna într-o singură regiune administrativă, în cadrul proiectului de regionalizare a României, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat: "Nu am decât două cuvinte: ex clus". "Putem să spunem că în acea regiune, formată numai din trei judeţe, care să aibă un singur criteriu la baza - criteriul etnic - nu, nu facem aşa ceva, pentru că criteriile pe care le avem noi în vedere de cinci-şase luni încoace sunt mult mai multe", a mai spus Dragnea, apreciind că cele trei judeţe, lăsate singure, ar forma o regiune mică, cu potenţial mic de dezvoltare, ceea ce le-ar aduce deservicii propriilor locuitori.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, pe 12 august, la Izvoru Mureşului, în Harghita, că în România doar la directiva lui Stalin a fost organizată Regiunea Autonomă Maghiară şi le-a transmis celor care doresc reînfiinţarea unei regiuni autome că "niciodată" nu se va face reorganizare administrativă pe criterii etnice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici