CNCD: Băsescu nu a făcut afirmaţii discriminatorii la adresa armenilor

Colegiul Director al CNCD a decis, cu şase voturi pentru şi un vot împotrivă, că faptele sesizate nu întrunesc cumulativ elementele constitutive ale discriminării, aşa cum este reglementata de O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

1 afișare
Imaginea articolului CNCD: Băsescu nu a făcut afirmaţii discriminatorii la adresa armenilor

CNCD: Băsescu nu a făcut afirmaţii discriminatorii la adresa armenilor

Totodată, Colegiul Director a făcut apel la întreaga clasa politică şi la toţi formatorii de opinie să promoveze un comportament şi limbaj non-discriminatoriu, chiar şi în dezbaterile politice, precum şi să ia atitudine faţă de eventualele încălcări ale principiul egalităţii de şanse.

Hotărarea Colegiului Director va fi motivată şi comunicată părţilor în termen de 15 zile de la adoptare şi poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ.

Preşedintele CNCD Csaba Asztalos a declarat că membrii Colegiului au stabilit că, în acest caz, reclamat de Uniunea Armenilor din România, nu sunt întrunite elementele necesare pentru a vorbi de discriminare.

La începutul lunii septembrie, după o discuţie cu jurnaliştii la ieşirea din Spitalul Militar Central, unde fusese operat de tiroidă, preşedintele Traian Băsescu a mulţumit echipei de medici care l-a operat şi, în timp ce-i strângea mâna doctorului Mircea Ghemigian, i-a spus: "În sfârşit văd şi eu un armean bun", după care a corectat şi a spus "un armean competent".

Un jurnalist a reclamat acest incident la CNCD, care a anunţat că va analiza afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la armeni, urmând să-l invite pe şeful statului pentru audieri, conform procedurii.

Ulterior, Comitetul Director al Uniunii Armenilor din România a decis să sesizeze Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în legătură cu afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la armeni, apreciind că acestea constituie "o gravă ofensă la adresa comunităţii armene din România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici