CNCD: Declaraţiile lui Voiculescu despre limba română sunt politice, deci nu pot fi sancţionate

Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, luni, că afirmaţiile făcute de Dan Voiculescu privind învăţarea limbii române de către maghiari constituie declaraţii politice ale unui senator, astfel că ele nu pot fi judecate.

1 afișare
Imaginea articolului CNCD: Declaraţiile lui Voiculescu despre limba română sunt politice, deci nu pot fi sancţionate

CNCD: Declaraţiile lui Voiculescu despre limba română sunt politice, deci nu pot fi sancţionate

"Există o excepţie de competenţă a CNCD-ului, care nu poate sancţiona declaraţii politice ale parlamentarilor sau iniţiative legislative ale lor, dat fiind că, prin Constituţie, aceştia au imunitate pentru acest gen de ieşiri publice. Practic, Colegiul a decis că ceea ce a spus domnul Voiculescu constituie declaraţii politice şi, deci, nu poate investiga natura lor şi nici nu-l poate sancţiona pe autorul lor, care este parlamentar", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din Colegiu.

Totuşi, în decizia în cazul Voiculescu, pe lângă anunţul privind "excepţia de competenţă faţă de afirmaţiile unui senator în funcţie", CNCD a decis să facă un apel la întreaga clasă politică, cerându-le în special parlamentarilor să evite "afirmaţiile ce ar putea fi calificate drept discriminatorii".

La sfârşitul lunii iunie 2007, conducerea Uniunii Civice Maghiare – Scaunul Sfântu Gheorghe a sesizat CNCD în legătură cu declaraţiile liderului PC, Dan Voiculescu, referitoare la însuşirea limbii române de către maghiari. Organizaţia locală a UCM – Scaunul Sfântu Gheorghe a trimis o sesizare CNCD în care solicita, printre altele, o analiză a afirmaţiilor lui Dan Voiculescu referitoare la însuşirea limbii române de către cetăţenii români de naţionalitate maghiară.

Preşedintele UCM – Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, la momentul sesizării CNCD, că Uniunea a arătat Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării că Dan Voiculescu "s-a pronunţat în mod deosebit de discriminatoriu referitor la cetăţenii români de naţionalitate maghiară din România, declarând că, dacă în termen de doi ani nu însuşesc corect limba română, pierd cetăţenia". Gazda a adăugat că sunt persoane vârstnice care s-au născut în Ungaria şi care nu mai pot învăţa limba română.

Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, declara, la jumătatea lui iunie 2007, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că PC a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care etnicii maghiari din România să fie obligaţi să înveţe limba română. Voiculescu a spus atunci că proiectul prevede un termen de doi ani în care etnicii maghiari să înveţe limba română, sub sancţiunea pierderii cetăţeniei române, dacă nu vor reuşi.

Audiat ulterior la CNCD, Dan Voiculescu a spus că le-a explicat celor din Colegiul instituţiei punctul de vedere referitor la iniţierea unui proiect de lege prin care a cerut ca "aşa cum este în toată lumea şi în toată Europa" şi în România limba oficială să fie cunoscută de toţi cetăţenii.

"Eu nu cred că e nevoie de argumente. Suntem un stat european şi peste tot în Europa, dacă vrei să iei carnet de conducere, dacă vrei să dai examen, dacă vrei să te angajezi undeva, trebuie să cunoşti limba ţării în care vrei să te angajezi, să lucrezi. Nu poţi să fi cetăţean al unui stat dacă nu cunoşti limba", a explicat Voiculescu.

Liderul PC a afirmat că Uniunea Civică Maghiară a fost nemulţumită de faptul că bătrânii nu ar mai avea timp să înveţe limba română. În acest sens, liderul Partidului Conservator a promis că va elabora un amendament prin care să se precizeze că din proiect sunt excluşi pensionarii.

"Lucrurile sunt atât de normale încât, probabil, lupta politică a degenerat până acolo încât punem sub semnul întrebării limba română şi asta e deja grav pentru că e printre puţinele lucruri de valoare care ne-au mai rămas şi, dacă devine şi ea motiv de dispută politică, deja am luat-o pe o pantă periculoasă", a mai explicat Voiculescu.

Totodată, el a declarat că, sub nicio formă, nu va renunţa la proiectul iniţiat şi că acesta urmează să fie dezbătut în Senat în luna februarie. "Sunt convins că toţi parlamentarii, poate mai puţin cei din UDMR, vor vota pentru acest proiect", a afirmat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici